Искате ли да участвате в първата частна космическа мисия до Луната? Ако отговорът е „да“, японският милиардер Юсаку Маезава има важно съобщение за вас.

Основателят на модния ритейлър Zozotown търси 8 души от целия свят, които да се включат в пътешествието, организирано от Илон Мъск и SpaceX. То е планирано за 2023 г., когато ракетата Starship ще излети извън земната орбита, 3 дни по-късно ще достигне Луната и ще я обиколи, а след още три дни ще се завърне успешно на Земята.

Още през 2019 г. Маезава обяви, че ще е първият турист, който ще обиколи земния спътник. Той обаче не е платил на SpaceX само за своето място в космическия кораб, а за още 8.

45-годишният авантюрист прави конкурс, с който ще избере спътниците си в историческата мисия. В своя официален сайт японецът обяви, че има само два критерия – да сте готови за екстремни приключения и да „имате желание да помогнете на обществото с кауза“. „Няма значение с какво се занимавате, ако искате да помагате на хората, ви каня да се присъедините към мен“, казва той.

Преди две години Маезава съобщи, че иска към пътешествието да се присъединят „артисти“ – художници, певци, танцьори, фотографи и други, които след кацането на Земята да пресъздадат видяното чрез собственото си изкуство и по този начин да вдъхновят хората да излязат в Космоса.

„Това беше първоначалният план, но той еволюира. Запитах се: „Какво имаш предвид под артисти? Певци? Танцьори? Писатели?“. Започнах да си мисля, че всеки човек, който прави нещо креативно, може да бъде наречен артист. Поради тази причина искам да дам шанс на повече хора по целия свят. Ако се определяте като артист, значи сте артист“, споделя във видеото от сряда японският милиардер.

„С каквото и да се занимавате, надявам се да искате да опитате много нови екстремни неща, защото все пак ще летите в Космоса. Надявам се, че искате да помогнете на другите хора и на обществото по някакъв начин. Доволни ли сте от това, което правите сега? Ако летенето в Космоса ще бъде нещо по-добро за вас, присъединете се към мен“, казва Маезава.

Всеки, който иска да участва, може да се регистрира в сайта на мисията – dearmoon.earth, до 14 март. След това ще получи имейл с инструкции, а до 21 март трябва да премине първоначален тест, подробностите по който не са обявени. Следващата стъпка е онлайн интервю с Маезава, а последната, която трябва да се проведе до май 2021, е медицински тест. После пътешествениците ще бъдат обучени от професионален екип в продължение на няколко месеца, преди да бъдат изстреляни към Космоса.

Илон Мъск, който е приятел с японския милиардер, обяви, че мисията „Dear Moon“ е специална, защото ще е първото частно пътешествие до Луната. „Това не се е случвало преди. Ще преминем отвъд Луната, което означава, че тези хора ще отидат по-далеч от всеки друг човек, който някога е излизал в Космоса. Маезава иска тази мисия да вдъхнови целия свят“.

Мъск е убеден, че Starship ще е преминала всички контролни тестове до 2023 г. и ще бъде достатъчно безопасна да транспортира хора до Луната.

„Най-много очаквам да видя умаления модел на собствената ни планета с очите си“, казва японецът. „Искам да осъзная колко малък и незначителен съм за Вселената. Малко се страхувам, но съм двойно по-любопитен за това, което предстои“.

Никъде не се споменава колко е платил Маезава за мисията „Dear Moon“. Според Forbes – нетното му богатство е над 2 млрд. щатски долара.

Той е роден в Камагая, но като малък заминава за САЩ. Там събира богата колекция от CD-дискове с музика и когато се връща в Япония през 1998 г., започва първия си бизнес. Основава компанията Start Today, която продава музикални дискове. В началото на новото десетилетие предприемачът създава модния ритейлър Zozotown, който в момента е най-известният в страната.

Маезава е и с репутация на колекционер на произведения на изкуството. Преди няколко години той похарчи над 110 милиона долара за картина на американския художник Жан-Мишел Баския, а преди това бе купил от него още една творба – на двойно по-ниска цена. Поне шест пъти Маезава се е разделял с осемцифрени суми за картини.

Той е основател и на Съвременната японска фондация за изкуства, която организира изложби и уъркшопове.

Маезава ще е първият космически турист, летящ до Луната с частна компания. Първият изобщо е американският мултимилионер Денис Тито, който осъществи осемдневна експедиция до Международната космическа станция през 2001 г. Според NBC – той е платил 20 милиона долара, за да придружи няколко астронавти на руския космически кораб „Союз“. Оттогава насам в Космоса са летели само още шестима души, които не са професионални астронавти. Скоро техният брой най-вероятно ще се повиши, защото не само Илон Мъск развива космическия туризъм – Джеф Безос с Blue Origin и сър Ричард Брансън с Virgin Galactic също смятат да започнат от 2021 г.

През февруари SpaceX обяви плановете си да осъществи първата мисия в Космоса с екипаж, в който няма нито един професионален астронавт. Inspiration4 трябва да се проведе до края на годината и така да отбележи важен етап в тепърва зараждащата се индустрия на космическия туризъм.

За мисията ще бъде използван космическият кораб Dragon, а екипажът ще бъде съставен от четирима души. Той е воден от основателя на Shift4 Payments Джаред Айзъкман. 38-годишният бизнесмен е и изпълнителен директор на базираната в Пенсилвания компания за платежни услуги.

SpaceX обяви още една мисия, на която ще има туристи. Те обаче ще бъдат ръководени от бившия астронавт Майкъл Лопес-Алегрия. Останалите трима от екипажа са платили по 55 млн. долара всеки, за да прекарат осем дни на МКС. Полетът е насрочен за януари 2022 г.


Новият проект на Пентагона: Космически соларен панел, който изпраща ток до всяка точка на Земята

САЩ, Китай и ОАЕ вече са на Марс: Защо точно сега и какви са целите им


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024