Учени, работещи за Пентагона, са тествали успешно соларен панел с размера на кутия за пица - прототип на бъдеща система за изпращане на електричество от Космоса към произволни точки на Земята. 

Панелът PRAM (фотоволтаичен радиочестотен антенен модул) беше изстрелян в ниската околоземна орбита през май 2020 г., прикрепен към безпилотния дрон X-37B, за да събира слънчева светлина и да я преобразува в енергия.  

Целта на експеримента е да бъде максимално оползвотворена слънчевата светлина, която не успява да премине през атмосферния слой. Панелът задържа енергията на вълните от синия спектър, като я прави по-мощна от слънчевата светлина, достигаща повърхността на Земята. Синята светлина се разсейва по-лесно при навлизане в земната атмосфера и затова небето изглежда оцветено в синьо при ясно слънчево време. 

Последните опити показват, че панелът с размери около 30х30 см е способен да произведе около 10 вата енергия за трансмисия - както коментира Пол Джаф (разработчик по проекта) пред CNN, това би било достатъчно за захранване на таблет. 

Но мисията на учените от Пентагона е да увеличат мощността чрез свързване на десетки подобни панели - ако тя се окаже успешна, може да предизвика революция в технологията на генериране и пренос на ток до различни точки на света.

Соларните панели от Космоса биха могли да подпомогнат и най-големите електропреносни мрежи на Земята.

Някои от прогнозите на изследователите предвиждат, че този проект би могъл да достигне до мощност, сравнима с тази на някои от най-големите електроцентрали в света. 

Самият панел още не е изпращал електроенергия до Земята, но технологията вече е доказана. Микровълновите лъчи ще може да се конвертират в електрически ток, за чието производство няма да се използват каквито и да е изкопаеми горива - при това без забавяне. 

"Уникалното предимство на сателитите за соларна енергия пред всички други източници на ток е глобалната преносимост. Можете да пратите мощност до Чикаго, а няколко секунди по-късно, ако се наложи, да я пренасочите към Лисабон или Бразилия", казва ученият. 

Лъчите ще се пускат само ако приемникът на Земята е дал сигнал за готовност. Според учените няма вариант, при който злонамерен държавен или частен играч използва технологията им за деструктивни цели.

Размерът на антената, която би била необходима за евентуално лазерно оръжие, е толкова голям, че ще отнеме месеци или години, за да се сглоби - и това не може да стане незабелязано. 

Основният фактор за бъдещето на PRAM е икономическата жизнеспособност заради високите цени на производството на хардуера. 

Мисията на космическия летателен апарат X-37B, който изведе PRAM в Космоса, е засекретена. Експериментът със соларния панел е един от малкото публично известни опити, за които се използва безпилотният кораб. Проектът се финансира чрез фонда за подобряване на оперативния енергиен капацитет към Пентагона и Военноморската изследователска лаборатория на САЩ. 


САЩ, Китай и ОАЕ вече са на Марс: Защо точно сега и какви са целите им

Мисия Марс: Проучването ще завършат хора, "които все още не са родени"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"