Японски завод затваря и закрива 1000 работни места в Северозападна България Снимка: © SEBN BG

Един от големите работодатели в Северозападна България затваря завода си в Мездра, където в момента работят 950 души. Заводът-производител на кабелни комплекти за автомобилната индустрия "СЕ Борднетце - България" ЕООД съобщава, че в следващите две години постепенно ще реорганизира дейността си в България. Японската компания има два завода в България - единият е в Карнобат, а другият в Мездра.

В съобщение, разпространено от БТА, от предприятието съобщават, че заводът в Мездра ще преустанови работа през 2025 г., а предприятието в Карнобат ще продължи да работи с намален капацитет от 100 души, като в момента заетите там са общо 1000.

Японската компания посочва, че мести производството в заводите си в Молдова и Румъния, а причината за решението са високите производствени разходи, както и рязкото покачване на разходите им за заплати в България.

В момента в завода в Мездра работят около 950 работника, чието поетапното им освобождаване от работа тече в момента. Предвижда се заводът окончателно да затвори врати в края на март 2025 г.

"Много съжаляваме, че трябва да обявим това решение. Повече от шест месеца полагахме усилия да намерим алтернативни решения, които да ни позволят да поддържаме настоящите обеми на производството в България, но предвид темпа на увеличаващите се разходи за труд в дейността, тези наши усилия се оказаха непосилни. Знаем колко трудно е това за нашите служители, някои от които са с нас от дълги години", казва Танер Мутлу, главен оперативен директор на "СЕ Борднетце-България" ЕООД, цитиран в съобщението на компанията.

На служителите ще бъдат предоставени компенсационни пакети, както и програма за преместване на засегнатите служители.

"СЕ Борднетце-България" ЕООД е част от групата на "Сумитомо Електрик Борднетце" (SEBN), глобален автомобилен доставчик с над 36 000 служители в 13 държави.

Компанията е част от японската група Sumitomo Electric Industries, която има 380 дъщерни дружества в различни индустрии по света. В тях са заети 280 000 служители по света а продажбите ѝ възлизат на стойност 30 милиарда долара през 2023 г.

Това е вторият завод в Северна България, който обяви, че приключва дейността си в България. През юли стана ясно, че един от големите работодатели в Плевен - заводът за кабелни инсталации Leoni - ще бъде закрит до края на годината "поради липса на дългосрочна стратегически и финансово устойчива перспектива".

Производството първоначално ще бъде намалено, а до края на 2024 г. ще спре окончателно.

Заводът на Leoni в Плевен ще бъде закрит - а с него и 1300 работни места


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите набързо отложиха новите правила за такса смет

Вместо "замърсителят да плаща", таксата ще продължи да се определя по старите правила

15:28 - 17.09.2024