Ярост обзе немските политици след протеста:  "Нацистките символи нямат място пред Райхстага" Снимка: © Getty Images

Немският политически елит изрази гнева си срещу протестиращите тази неделя, след като вчера няколкостотин души опитаха да щурмуват Райхстага в Берлин. Причината за демонстрацията им бяха наложените от правителството мерки за ограничаване на Covid-пандемията, но действията им бяха определени от президента Франк-Валтер Щайнмайер като „непоносима атака срещу сърцето на нашата демокрация“.

Протестиращи в Берлин опитаха да щурмуват Райхстага

В събота стотици души опитаха да си пробият път към сградата на федералния парламент и някои успяха да преминат през бариерата, преди да бъдат спрени от полицията. Много от тях носеха знамена на крайнодясното движение "Reichsbürger", което отрича легитимността на Германската държава.

Щайнмайер нарече тази група „крайнодясна екстремиска паплач“, а след това изказа благодарността си към служителите на реда, които според него действали „благоразумно в трудна ситуация“, предаде Deutsche Welle.

Опитът за щурм на Райхстага дойде на фона на събрали се 38 хиляди души по улиците на немската столица. Два часа по-късно полицията отмени протеста поради факта, че гражданите не спазвали социална дистанция.

Пред Bild am Sonntag вътрешният министър Хорст Зеехофер каза, че „Райхстагът е сградата на нашия парламент и е символичен център на либералната демокрация“. „Фактът, че сеячи на хаос и екстремисти го опетняват за свои собствени цели, е неприемлив“.

Външният министър Хайко Маас забеляза нацистките символи, които бяха издигнати в Берлин. „Срамно е, че флаговете на Германския Райх бяха пред парламента“, написа той в социалните мрежи. „Символите на нацизма и на Империалистка Германия нямат място пред немския Бундестаг“, допълни финансовият министър Олаф Шолц.

„Участниците в демонстрацията опитаха да щурмува Райхстага. Това е отвратително и срамно“, каза членът на Зелената партия Константин фон Ноц, цитиран от Deutsche Welle.

Видеата от мястото на събитието показаха, че пред входа на парламента имаше само трима полицаи, които препречиха пътя на недоволните граждани. По-късно се намесиха още служители на реда, които разпръснаха протестиращите с лютив спрей, за да тушират напрежението.

„Не можем да бъдем навсякъде, по всяко време“, каза говорителят на берлинската полиция Тило Кабилиц. Властите задържаха около 300 души, по данни на вътрешния министър на столицата Андреас Гайзел. Близо 200 от тях са били арестувани пред Руското посолство, където е имало тълпа от 3000 членове на крайнодясното движение "Reichsbürger". Те хвърляли камъни и бутилки по полицаите.

Председателят на социалдемократите Ларс Клингбайл каза, че е изненадан, че разузнавателните служби не са получили предварителни предупреждения, че „десни екстремисти ще се опитат да се смесят с останалите демонстранти“.

В интервю за DW активистката Катарина Нокун обясни, че разнообразието на различни групи и движения, които участвали в протестите, е „притеснително“. „Много е трудно да се каже какво представлява тази демонстрация, защото организаторите не се дистанцират от теоретиците на конспирацията, от крайнодесните групи. Те казват – имаме един общ враг, който е правителството“.

Протестът е бил организиран от базираното в Щутгарт движение „Querdenken 711“, съобщи ВВС. Групата има повече от 16 хиляди последователи във „Фейсбук“, но членовете ѝ комуникират чрез криптираните съобщения на платформата Telegram. Те вярват, че ограниченията за овладяването на коронавируса застрашават основни права и свободи, вписани в Германската конституция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024