Американският президент Доналд Тръмп е имал пълна информация за опасността от разпространението на новия коронавирус още през януари 2020 г., но умишлено е омаловажавал сериозността на ситуацията в публичните си прояви, "за да не всява паника". 

Тръмп лично признава за това в поредица от 18 интервюта за легендарния журналист на Washington Post Боб Удуърд, който ги включва в най-новата си книга "Rage". Удуърд е автор и на "Страх: Тръмп в Белия дом", която излезе на български език като част от поредицата "Власт и отговорност". 

Разговорите между журналиста и американския президент са проведени в периода между 5 декември 2019 и 21 юли 2020 г. Удуърд разполага с аудиозаписи от интервютата, които са направени със знанието и съгласието на Тръмп. 

Според "Rage" - Доналд Тръмп е получил първите данни за потенциалните рискове от новия коронавирус на 28 януари. В строго секретен брифинг съветникът по националната сигурност Робърт О'Брайън е предупредил Тръмп, че вирусът може да е "най-голямата заплаха за националната сигурност" на САЩ в рамките на мандата му. Заместникът му Мат Потингър е обяснил на президента, че заразата може да повтори последиците от пандемията с испанския грип от 1918 г., при която умират 50 млн. души от цял свят. 

Три дни след брифинга Тръмп налага забраната за пътуване от Китай към Съединените щати - ход, който е препоръчан от екипа съветници по сигурността. 

Въпреки съзнанието за рисковете от болестта, Тръмп не предприема други мерки през февруари 2020 г. Удуърд посочва, че това е фатален пропуск за президента, който е имал възможността да се наложи като лидер при справянето със здравната криза. 

Вместо това Тръмп прави серия от публични изказвания, в които дава да се разбере, че не вижда сериозна опасност от вируса. 

"Страх: Тръмп в Белия дом" на легендарния Боб Удуърд излиза на български език

"До голяма степен го спряхме от навлизане от Китай", казва той в интервю за Fox News на 2 февруари. Той споменава вируса само веднъж по време на речта си за състоянието на съюза пред Конгреса.

В по-късен разговор с Удуърд Тръмп казва, че не си спомня предупреждението от О'Брайън за "най-голямата опасност за сигурността" по време на президентския му мандат. Все пак признава, че е възможно подобни думи да са споменати по време на срещата от януари. 

На 7 февруари Удуърд отново се среща с президента, като очаква разговорът им да се фокусира върху неуспешния процес по импийчмънт в Сената. Вместо това самият Тръмп обръща посоката към проблемите с коронавируса.

Докато президентът твърди публично, че болестта е "с нисък риск", в частния разговор с Удуърд той разказва, че има сериозни притеснения за масовото й разпространение. 

"Предава се по въздуха. Това винаги е по-лошо, отколкото ако се предаваше с докосване. Не е нужно да пипаш нещата,нали? Но въздуха просто го вдишваш. И така се предава. И е много опасен. Много деликатен. Освен това е по-смъртоносен дори от най-упорития грип", казва той в записите. 

На 25 февруари Тръмп обявява, че коронавирусът е "проблем, който ще отмине" и предсказва, че до няколко дни броят на заболелите в САЩ ще се сведе до нулата. 

Тръмп е номиниран за Нобелова награда за мир от противник на имиграцията

Президентът на САЩ е имал ясна информация и за заплахата за здравето на по-младите пациенти. На 5 април Тръмп казва пред Удуърд, че вирусът е "ужасно нещо, невероятно, толкова лесно се предава, че няма да повярвате". 

Съединените щати са държавата с най-голям брой на болни от Covid-19 души - над 6,5 милиона към днешна дата. Жертвите в САЩ са 194 414 - сравним брой с този на Бразилия и Индия взети заедно, според официалната статистика на държавите. 

Книгата на Боб Удуърд излиза от печат на 15 септември


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕК няма да препоръча задължителна ваксинация срещу Covid

Въпреки изявленията на Урсула фон дер Лайен за обмисляне на задължителната имунизация в ЕС

Супер зелен сертификат - новото оръжие на Италия срещу Covid-19

Хората без ваксина и без доказателство за преболедуване се изправят пред нови ограничения

БСП: Имаме бележки по коалиционното споразумение, до довечера ще ги изчистим

Румен Радев отреди на БСП ролята на "силен социален вектор"

Министърът на икономиката освободи тримата назначени от ГЕРБ в борда на ДКК

Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са освободени след скандала с Караганева

Иван Гешев нямало да позволи на "шепа богоизбрани" да живеят като в Древния Рим

Главният прокурор сравни Кирил Петков със Себастиан Курц

Софиянци призовават за премахване на коледната украса: "Това е лоша предпразнична шега"

Наричат конструкцията пред Народния театър "склад", "сметище" и "капан за непослушни дечица"

Този път без искри между Радев и Карадайъ: ДПС отчете нуждата от редовен кабинет

Консултациите при президента продължават, остават само БСП

МК запечата офисите на в. "Труд" заради неплатен наем, ГЕРБ обвини президента в "репресия"

Вестникът дължи 133 хил. лв. на държавата, казва Велислав Минеков

Радев призова ГЕРБ да се съобразят с "промяната", те се обявиха за "знаеща и можеща опозиция"

"Обещавам ви, че и всяка грешка ще бъде осветявана и сочена“, заяви Десислава Атанасова