"Ярост" по Удуърд: Тръмп е знаел за рисковете от Covid, но е изгубил ценно време за реакция

Американският президент Доналд Тръмп е имал пълна информация за опасността от разпространението на новия коронавирус още през януари 2020 г., но умишлено е омаловажавал сериозността на ситуацията в публичните си прояви, "за да не всява паника".

Тръмп лично признава за това в поредица от 18 интервюта за легендарния журналист на Washington Post Боб Удуърд, който ги включва в най-новата си книга "Rage". Удуърд е автор и на "Страх: Тръмп в Белия дом", която излезе на български език като част от поредицата "Власт и отговорност".

Разговорите между журналиста и американския президент са проведени в периода между 5 декември 2019 и 21 юли 2020 г. Удуърд разполага с аудиозаписи от интервютата, които са направени със знанието и съгласието на Тръмп.

Според "Rage" - Доналд Тръмп е получил първите данни за потенциалните рискове от новия коронавирус на 28 януари. В строго секретен брифинг съветникът по националната сигурност Робърт О'Брайън е предупредил Тръмп, че вирусът може да е "най-голямата заплаха за националната сигурност" на САЩ в рамките на мандата му. Заместникът му Мат Потингър е обяснил на президента, че заразата може да повтори последиците от пандемията с испанския грип от 1918 г., при която умират 50 млн. души от цял свят.

Три дни след брифинга Тръмп налага забраната за пътуване от Китай към Съединените щати - ход, който е препоръчан от екипа съветници по сигурността.

Въпреки съзнанието за рисковете от болестта, Тръмп не предприема други мерки през февруари 2020 г. Удуърд посочва, че това е фатален пропуск за президента, който е имал възможността да се наложи като лидер при справянето със здравната криза.

Вместо това Тръмп прави серия от публични изказвания, в които дава да се разбере, че не вижда сериозна опасност от вируса.

"Страх: Тръмп в Белия дом" на легендарния Боб Удуърд излиза на български език

"До голяма степен го спряхме от навлизане от Китай", казва той в интервю за Fox News на 2 февруари. Той споменава вируса само веднъж по време на речта си за състоянието на съюза пред Конгреса.

В по-късен разговор с Удуърд Тръмп казва, че не си спомня предупреждението от О'Брайън за "най-голямата опасност за сигурността" по време на президентския му мандат. Все пак признава, че е възможно подобни думи да са споменати по време на срещата от януари.

На 7 февруари Удуърд отново се среща с президента, като очаква разговорът им да се фокусира върху неуспешния процес по импийчмънт в Сената. Вместо това самият Тръмп обръща посоката към проблемите с коронавируса.

Докато президентът твърди публично, че болестта е "с нисък риск", в частния разговор с Удуърд той разказва, че има сериозни притеснения за масовото й разпространение.

"Предава се по въздуха. Това винаги е по-лошо, отколкото ако се предаваше с докосване. Не е нужно да пипаш нещата,нали? Но въздуха просто го вдишваш. И така се предава. И е много опасен. Много деликатен. Освен това е по-смъртоносен дори от най-упорития грип", казва той в записите.

На 25 февруари Тръмп обявява, че коронавирусът е "проблем, който ще отмине" и предсказва, че до няколко дни броят на заболелите в САЩ ще се сведе до нулата.

Тръмп е номиниран за Нобелова награда за мир от противник на имиграцията

Президентът на САЩ е имал ясна информация и за заплахата за здравето на по-младите пациенти. На 5 април Тръмп казва пред Удуърд, че вирусът е "ужасно нещо, невероятно, толкова лесно се предава, че няма да повярвате".

Съединените щати са държавата с най-голям брой на болни от Covid-19 души - над 6,5 милиона към днешна дата. Жертвите в САЩ са 194 414 - сравним брой с този на Бразилия и Индия взети заедно, според официалната статистика на държавите.

Книгата на Боб Удуърд излиза от печат на 15 септември


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023