Ясен Тодоров обвини Сарафов в опит за преврат в "стожера на държавността"

Зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров декларира лоялност на главния прокурор Иван Гешев и обвини прекия си началник Борислав Сарафов в "опит за преврат".

Тодоров твърди, че атаката на Сарафов срещу самия него го изненадала: "Той обвини мен и главния прокурор за това, че сме от страната на лошите, а той, на бял кон, ще извади прокуратурата, която е потънала в политическото блато".

"Аз веднага си зададох въпроса къде е бил г-н Сарафов в последните 12 години? Той е първият ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, после е заместник-главен прокурор при г-н Цацаров, при когото изкара пълен 7-годишен мандат и след това половината мандат е заместник на г-н Иван Гешев. Ако г-н Сарафов е бил несъгласен, той е имал възможност да подаде оставка", каза той пред журналисти.

Тодоров изрази разочарование, че се познавал със Сарафов от 30 години и бил състудент с него в академията на МВР в Симеоново, като е имал "добри колегиални отношения и е бил абсолютно лоялен", преди директорът на службата да му поиска оставката.

Часове преди това Гешев обвини заместник-главния прокурор в изпълнение на политически поръчки в прокуратурата - включително опит за спиране на делото "Барселонагейт", в което е замесен Бойко Борисов.

От изявленията на Гешев стана ясно, че формалният повод за искането на Сарафов за уволнение на "дясната ръка" на главния прокурор в НСлС Тодоров е било изпуснато обидно съобщение в общ чат на следствената службата ("Мишките напускат кораба", насочено срещу началника).

"Някой се е разпознал в това съобщение, не съм писал имена. Написал съм това под емоция, защото бях разочарован чисто емоционално", обяви многозначително той пред репортерите.

В същото време оцени ситуацията около Гешев и Сарафов като вътрешен преврат.

"Прокуратурата беше символ на стабилност и държавност. Съдебната власт беше стожер на държавността. За съжаление беше направен опит той да бъде разбит отвътре", каза Тодоров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024