Хиляди украински деца са прехвърлени принудително в Беларус, разкри доклад на Йейл Снимка: © Getty Images

Повече от 2400 украински деца на възраст между 6 и 17 години са били отведени в 13 центъра в Беларус след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Данните са от изследване, публикувано от престижния Йейлски университет в четвъртък.

През май тази година главният прокурор на Украйна заяви, че разследва предполагаемата роля на Беларус в принудителното прехвърляне на повече от 19 000 идентифицирани деца от окупираните от Русия територии на Украйна отвъд границите на нападнатата страна.

Някои експерти и хуманитарни организации смятат, че общият брой на отвлечените деца е много по-голям.

Констатациите на Лабораторията за хуманитарни изследвания към Йейлския университет, която получава финансиране от Държавния департамент на САЩ, споделени с Ройтерс, са най-детайлните до момента за предполагаемата роля на Беларус в руската програма за преместване на украински деца.

Русия и преди е заявявала, че предлага хуманитарна помощ на желаещите да напуснат Украйна доброволно и отхвърля обвиненията във военни престъпления.

Сред основните констатации, описани в доклада от 39 страници, е, че децата са били транспортирани от поне 17 града в украинските области Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, което изследователите от Йейлския университет определят като постоянна практика.

В документа се посочва, че повече от 2000 деца, които Йейл е идентифицирал, са били транспортирани до детския център "Дубрава" в Минска област в Беларус между септември 2022 г. и май 2023 г., а 392 деца са били отведени в 12 други заведения.

"Систематичните усилия на Русия да идентифицира, събира, транспортира и превъзпитава децата на Украйна са били улеснени от Беларус", се казва още в изследването.

През март 2023 г. магистрати от Международния наказателен съд в Хага издадоха заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и ръководителката на Комисията за правата на децата към неговата администрация Мария Лвова-Белова.

Владимир Путин е заподозрян за това, че е извършил две военни престъпления - незаконна депортация на деца и незаконно извеждане на деца от окупираните територии на Украйна към Руската федерация. Мария Лвова-Белова е обвинена за същите военни престъпления.

Не е ясно колко от децата, идентифицирани в изследването на Йейл, остават в Беларус.

Беларус е най-близкият съюзник на Москва от началото на руската инвазия. Президентът Александър Лукашенко, заемащ този пост от 1994 г., демонстрира близките си отношения с Путин, на когото позволява да използва беларуска територия за изпащане на войски и оръжия в Украйна, както и за позициониране на руски тактически ядрени оръжия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024