Йотова подсказа, че третият мандат няма да стигне до "Демократична България" Снимка: © Булевард България

Вицепрезидентът Илияна Йотова подсказа, че третият мандат няма да стигне до "Демократична България" - независимо от задочните диалози между ДБ, ГЕРБ и ПП, които доминираха през седмицата.

Йотова обяви, че Румен Радев ще избере "партията, която има най-голям шанс да обедини други формации и която ще е продължител на политиките на служебното правителство".

Последната формулировка прави мандата на ДБ невъзможен, доколкото коалицията е в конфликт с президентството по повечето най-важни теми от управлението - най-вече позицията на България за военната помощ за Украйна и отношението към Русия.

Йотова приписа на служебния кабинет на Гълъб Донев това, че "България в момента е единствената държава в Европейския съюз, която има пречупена крива на инфлацията, успокоение и стабилност на горива и цени" - твърдение, което не отразява факта, че в цялата Еврозона се наблюдава спад на годишната инфлация за втори пореден месец през декември 2022 заради намалелия натиск по линия на газовите доставки.

Съмнения в предполагаемата възможност ДБ да получи мандата дойдоха и от страна на Кирил Петков преди ден, като той коментира, че не вижда как Радев би поверил шанса за ново правителство на лидерите, които наричаше "войнолюбци" до преди седмици.

Бойко Борисов, от своя страна, твърдеше, че кабинет с мандат на ДБ би бил единственият "реален" вариант за управление в 48 Народно събрание, който ГЕРБ би могъл да подкрепя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024