Йотова ще събере комисията по помилване и ще реши за Иванчева

Вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че очаква до седмица да получи документите по делото срещу Десислава Иванчева - включително мотивите на съда.

В нейните правомощия влиза правото на помилване, а президентството вече беше сезирано от Николай Хаджигенов.

"Ще съберем комисията по помилване следващата седмица и ще опитаме да четем тези документи", беше коментарът ѝ по темата в предаването "Панорама" по БНТ.

Тази седмица бившата районна кметица на "Младост" Десислава Иванчева беше осъдена окончателно по делото за подкуп на 6 години лишаване от свобода, образувано след показния ѝ арест през 2018 г. (Мотивите и решението на съда можете да видите тук). Три от тях ще бъдат приспаднати, защото Иванчева ги прекара под една или друга форма на арест.

След оповестяването на присъдтата адвокат Николай Хаджигенов съобщи, че е изпратил молба до президента Румен Радев да помилва бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Президентът Радев е възложил конституционното си правомощие да помилва на вицепрезидента Илияна Йотова

По отношение на политическата ситуация Йотова изрази критика срещу лидерите на парламентарни сили, които преговарят за ново мнозинство, но с къса перспектива за действие.

"Оптимист съм за съставянето на ново правителство, но не ми харесва, че след като декларират колко важно е това, лидерите слагат запетая "но" - да е до местните избори и да е много кратко. Каква е силата на такъв кабинет, ако знае, че ще е за кратък период от време? Ако им кажат, че трябва да подготвят следващите избори - за какви дълбочинни реформи можем да говорим Те ще са със статута на служебен кабинет", коментира тя в интервю за "Панорама" по БНТ.

Тя предупреди, че изпълнителната власт, назначена от Радев, не може да продължава да работи адекватно без парламентарно представителство.

"Няма как служебният кабинет да е със знак на равенство на редовно правитеслтво - не може да се поемат ангажименти пред европейските партньори и да се правят реформи. Не съм убедена, че служебните министри са най-щастливите хора - носят бремето на състоянието на страната без елементарна подкрепа в НС. Нямат партия, нямат депутати, които да внасят закони от тяхно име", каза тя.

Йотова отрече президентството да има вина за невъзможността на четвърти пореден парламент да състави устойчиво мнозинство.

"Президентът показа, че може да прави правителства. Тази формула, в която всички формации спорят по нея, е експертно правителство без ярки политически фигури, което трябва да свърши работа за определен период от време - това е формулата", обяви тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024
Важно днес

Започва процесът срещу "принца" на крайнодесните "Граждани на Райха" в Германия

В съда влизат и съмишлениците му, с които според прокуратурата е основал групата

10:57 - 21.05.2024
Важно днес

ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава

Реакцията на банката дойде след статия на "Капитал", че се очаква сделка

10:30 - 21.05.2024
Кино и сериали

Филмът за Доналд Тръмп шокира Кан. Екипът на кандидат-президента заплаши със съд

Сцена с предполагаемо изнасилване във филма предизвика широк медиен отзвук

10:00 - 21.05.2024
Живот

Нина Добрев е хоспитализирана след тежък инцидент с мотопед

35-годишната българка сподели своя снимка, на която се вижда как лежи на болнично легло, с гипс на коляното и шина на врата.

08:48 - 21.05.2024