Юън Мичъл от "Домът на дракона": Целта ми бе да превърна Емонд в смъртоносно оръжие

На "Домът на дракона" не му отне много време, за да спечели сърцата на феновете. Историята изобилства от запленяващи персонажи, като сред най-паметните от тях е Емонд Таргариен.

Юън Мичъл, който изпълнява ролята на Емонд Едноокия в хитовата оригинална продукция на HBO, даде интервю за няколко световни медии, сред които и "Булевард България". В него британецът разкри интересни подробности относно изграждането на персонажа и коментира множество интересни теми, като това кой е най-добрият му приятел на снимачната площадка, какъв съвет би дал на Емонд и на какво се базират взаимоотношенията между неговия персонаж и другото "лошо момче" в сериала - Деймън Таргариен.

Кое е нещото, което никой освен Вас не знаеше за Емонд?

Вдъхнових се от метода на Джеймс Гандолфини в "Семейство Сопрано" – в сцените, в които е искал героят му да изглежда ядосан и по този начин да повиши напрежението, той е слагал камък в обувката си. Реших, че това е много интересен подход. Нещо подобно виждате в сцената на Емонд с монетата във втори епизод. За него е много важно онова, което тази монета олицетворява, а именно, че Деймън е бил много близо до това да го убие. Емонд не разбира защо той е изпратил други хора, вместо да дойде и да го убие лично. Дали не го е страх?

Монетата е образ и на друга мисъл, от която Емонд не може да се отърси - че Деймън е проникнал в дома му, убил е племенника му и се е опитал да го нарани.

Тази сцена бе много интересна и специална за мен, тъй като именно емоциите, които описах, са основните мотиви зад голяма част от действията на Емонд в хода на сезона.

Можете ли да ни разкажете повече за връзката между Емонд и Деймън? Мислите ли, че те са двете страни на една монета?

Като дете бях голям фен на "Doctor Who". Превъплъщението на Мат Смит донесе на Доктора младежка енергия, която много ми хареса. Мат беше превъзходен в тази роля и обожавах да го гледам. Не бих казал, че съм мечтал да отида на приключения с него, но според мен Емонд е искал да отиде на приключения с Деймън, когато е бил дете.

Дори само външният му вид е доказателство за това - дългата коса, черните дрехи, типичният за Таргариените стил. Всичко това много напомня на младия Деймън, който виждаме в началото на първи сезон. Деймън е идолът на Емонд, който до известна степен пресъздава този образ на "принца-разбойник".

Беше много специално да работя с Мат Смит конкретно в тази негова роля, тъй като Емонд се е възхищавал на Деймън така, както аз се възхищавах на Мат като актьор. Точно затова много се радвам, че Мат и сценаристите се съгласиха с идеята ми да има възможно най-много визуален контакт между Деймън и Емонд в съемстните им сцени. Това беше като да уловиш светкавица в бутилка. За мен като актор беше невероятно изживяване.

Смятате ли, че Емонд приема като обида това, че Деймън не е дошъл да го убие лично?

Да, има нещо такова. Може Деймън да е изплашен и да не иска такава битка. Доверил се е за тази задача на хора, които не познава и не разбира. Трябвало е да свърши работата лично, но е бил твърде изплашен. Това се върти в главата на Емонд.

Превъплъщението в сложен и многопластов герой като Емонд със сигурност е огромно предизвикателство. Какъв беше Вашият индивидуален подход, когато започнахте да се подготвяте за ролята?

Емонд е сред персонажите, които са изградени по такъв начин, че правят работата на актьорите много по-лесна и интересна. Той е човек, който може би не би трябвало да харесваш, но въпреки това изпитваш нещо към него. Тук е моментът да поздравя Раян Кондъл и екипа му за чудесния сценарий.

Продуктовият екип също свърши чудесна работа. Когато мракът се спусне над Червената цитадела и свещите биват запалени, атмосферата просто те пленява. При заснемането на втори сезон за мен беше много интересно да открия тази сенчеста страна от характера на Емонд. Той не е този стереотипен злодей, какъвто може би изглежда на пръв поглед. Зад фасадата се крие много по-сложна и емоционална личност.

Няма как да не Ви попитам за прословутата сцена от първи сезон, когато Емонд преследва Егон и за момент очевидно се изкушава от мисълта да го пусне и да го остави да изчезне. Смятате ли, че Емонд щеше да бъде по-добър крал?

Според мен Емонд е напълно наясно, че брат му не притежава необходимите постоянство и дисциплина, за да бъде добър крал. Самият Егон заявява, че няма никакво желание да управлява и по-скоро би искал да се качи на лодка и да отплава надалеч. Точно това го прави по-удобен за членовете на кралския съвет, тъй като такъв човек може да бъде контролиран много по-лесно.

С Емонд би им било доста по-трудно в това отношение, тъй като той е много амбициозен и има свои политически планове и възгледи. Трудно ми е да кажа дали Емонд щеше да е по-добър крал от Егон, но със сигурност щеше да е много по-неподатлив на манипулации, а това никак нямаше да се хареса на определени хора.

По какъв начин се промени нагласата и подготовката Ви предвид факта, че след като изиграхте колебливия и свенлив Осферт в "Последното кралство" се превъплатихте в опасен боец като Емонд?

По отношение на бойните сцени определено взех някои от нещата, които научих по време на снимките на "Последното кралство", и ги приложих в "Домът на дракона". Беше наистина интересно, защото до голяма степен Осферт и Емонд са пълни противоположности, но има и известни сходства. И двамата са от кралско потекло, но са били изолирани и считани за аутсайдери.

И двамата използват това като мотивация да се докажат и да вземат реванш от всички, които са ги пренебрегвали и подценявали. За мен като актьор бе много интересно да се превъплатя в двама толкова различни герои. Винаги се наслаждавам на предизвикателствата, които ме подтикват да демонстрирам таланта си в пълна степен.

Наскоро споделихте, че умишлено не четете "Огън и кръв" (книгата, на която е базиран "Домът на дракона" - бел.авт.), за да бъдете изненадан от развитието на сюжета. Продължавате ли да се придържате към този подход?

Да, може да се каже. В общи линии съм наясно със сюжетната линия на Емонд, благодарение на Раян Кондъл, но спрях да чета книгата там, където приключва втори сезон, тъй като не искам да започвам третия с каквито и да е предубеждения. Така ми е по-интересно.

Четете ли отзивите за представянето си в социалните мрежи? Обръщате ли внимание на феновете, които са критично настроени, или предпочитате да се абстрахираш от това?

Нямам профили в социалните мрежи, така че не мога да чета коментари, дори да исках. В същото време обаче често получавам писма от фенове и чета всяко едно от тях. Пазя ги у дома и ги използвам като мотивация. Това е нещо, което означава наистина много за мен. Реакцията на феновете, независимо дали е добра или лоша, означава, че сме оказали някакво влияние върху тях. Това е най-малкото, на което бихме могли да се надяваме като актьори.

Имаше ли някакви неочаквани предизвикателства, с които се сблъскахте при превъплъщението в Емонд, особено във втори сезон?

Сериозно предизвикателство беше физическата подготовка, която бе необходима, за да съм в нужната форма за началото на сезона. Режимът ми включваше кросфит, бокс, бягане, както и много пилешко (смее се). Трябваше да накарам зрителите да повярват, че Емонд се е развил и се е превърнал в смъртоносно оръжие, защото той е точно това.

Емонд няма нужда от броня или меч от валирианска стомана, за да изглежда така, сякаш може да скърши живота ти. Той е способен да го направи без всички тези неща. Вдъхнових се от картина, наречена "Падналият ангел", както и от Брад Пит в "Боен клуб". Мисля, че се справих със задачата.

Споменахте картината "Падналият ангел". В тази връзка бих искал да Ви попитам кои бяха творбите, които Ви накараха да се влюбите в изкуството и литературата, а впоследствие и в киното?

Винаги съм обичал филмите, които те карат да се замисляш и подлагат на изпитание гледната ти точка. Не леко и неангажиращо забавление, а истории като "Гражданинът Кейн", сблъскващи те с персонажи, които не можеш да разгадаеш напълно. Ситуацията с Емонд е аналогична - никога не знаеш на кого точно е лоялен той.

Друг от любимите ми филми е "Шофьор на такси". Там виждаш персонаж, за който в началото мислиш, че можеш да се асоциираш с него, но на половината на филма разбираш, че си бил заблуден, след което се поглеждаш в огледалото и се питаш "Защо си мислех, че познавам този човек?". Точно това имам предвид, когато казвам, че харесвам филми, които поставят под въпрос начина, по който гледаш на хората.

Когато наблюдавате Емонд от позицията на зрител, какъв съвет бихте му дали?

Да се успокои и да не позволява на емоциите да го владеят, както и да контролира дракона си. В общи линии, същото му казва и Ото Хайтауър в първия епизод от сезона - да обуздае емоциите си и да разсъждава повече. Така че това би бил моят съвет към Емонд: да се успокои и да забави темпото.

Кого от останалите членове на актьорския състав чувствате най-близък?

Ако трябва да избера един, бих посочил Том Глин-Карни, който изпълнява ролята на Егон. Много ми харесва динамиката и взаимоотношенията, които установихме помежду си. Още преди да започнат снимките за първи сезон се срещахме доста често, за да работим върху "братската" ни връзка.

Това значително улесни работата ни по време на снимачния процес. Работата с Том за мен е едно от най-хубавите неща в "Домът на дракона", тъй като той умее да импровизира и да действа спонтанно, което винаги е голямо предимство, особено в сериали като този.

"Домът на дракона" изобилства както от зрелищни бойни сцени, така и от такива, в които водещи са диалогът и "тихата" харизма на актьорите. На кой от двата типа сцени се наслаждавате повече?

Обичам споменатите от Вас моменти на тишина, в които зрителите се опитват да отгатнат какво се случва в главите на героите. Именно това е едно от любимите ми неща, когато играя Емонд - в нито един момент не можеш да си напълно сигурен какво точно мисли той. Когато те гледа, не знаеш дали иска да те покани на вечеря и да ти сготви нещо или иска да сготви теб. Знаеш, че мисли, но не знаеш какво. Емонд е много пресметлив и прагматичен в това отношение. На интелектуално ниво се случват много неща зад фасадата и образа, които си е изградил. За мен беше много интересно да навляза по-дълбоко в тази част от характера на Емонд в хода на втори сезон.

Първите три епизода от втория сезон на "Домът на дракона" вече са налични за гледане в MAX.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ са поискали среща с Румен Радев, за да "обсъдят актуалната политическа обстановка"

Това става ясно от публикация в профилите им в социалните мрежи.

18:58 - 14.07.2024
Важно днес

Илхан Кючук: Дълбочината на кризата в ДПС предполага много по-силно оперативно участие на Доган

Кючук отхвърли спекулациите, че е сред "подготвяните" за нов лидер начело на Движението с думите, че "това не седи на дневен ред".

18:01 - 14.07.2024
Живот

Принцесата на Уелс се появи на Уимбълдън за финала на мъжкия тенис турнир

Това е втората ѝ публична поява след операцията на корема и поставената диагноза рак по-рано тази година. 

16:27 - 14.07.2024
Важно днес

Затвориха автомагистрала "Хемус" в посока Варна – Шумен заради пожар

Видимостта в района е силно затруднена.

15:52 - 14.07.2024
Важно днес

Арестуваха американския рапър Уиз Калифа след концерт в Румъния

Срещу него вече има повдигнато обвинение за незаконно притежание на "високорискови наркотични вещества".

15:17 - 14.07.2024
Живот

Холивудският актьор Еди Мърфи се венча за дългогодишната си годеница Пейдж Бътчър

Това е вторият брак за Мърфи и първият за Бътчър.

14:42 - 14.07.2024
Важно днес

Може ли Хасан Азис да е следващият лидер на ДПС? Спекулациите се засилват

Хасан Азис е член на централното ръководство на ДПС - именно Централното бюро трябва да реши какво ще се случи с поисканите от Ахмед Доган оставки.

13:36 - 14.07.2024
Важно днес

Български партии реагираха след стрелбата срещу Доналд Тръмп

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп беше прострелян в ухото по време на предизборен митинг в събота.

12:46 - 14.07.2024
Важно днес

Буря отмени най-големия музикален фестивал в Словакия, има ранени. Вижте хронологията

На фестивала, който се провежда близо до летище Тренчин в северната част на страната, са присъствали близо 30 000 души.

11:18 - 14.07.2024