Вергов, Билалов и Вълев влизат в "Под прикритие" 6. Старите сценаристи питат за авторските права Снимка: © БНТ

Новината е обновена в 16:15 ч. на 6 февруари 2024 г.


Михаил Билалов и Мариан Вълев ще бъдат част от новия шести сезон на българския сериал "Под прикритие", който беше обявен по-рано. Те се завръщат, за да пресъздадат емблематичните си роли на Джаро и Куката в криминалния сериал.

В продължението на продукцията влиза и Юлиан Вергов, който ще играе една от главните роли. Снимките ще започнат това лято, а премиерата е планирана за 2025 г.

Подробности около новия сезон на "Под прикритие" бяха разкрити на пресконференция. Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков изтъкна, че това "безспорно е най-успешният сериал" и дори обяви, че съвсем скоро предстои предишните му сезони да тръгнат по HBO.

Само до преди една година Кошлуков говореше в Народното събрание с пренебрежение към същия сериал - "Не може всеки филм да е шедьовър или за национални ценности. То и "Под Прикритие" не е национална културна ценност. Всичко е драг дилъри и проститутки - ама и такива филми се правят", беше казал той по време на изслушване пред Комисията за култура и медии в парламента.

Подновяването на "Под прикритие" се случва на фона на нерешен спор между БНТ и сценаристите на оригиналния сериал. Част от хората, които стоят зад създаването на историята и персонажите в "Под прикритие", се разграничиха от новината за нов сезон.

Пред "Булевард България" Теодора Маркова, която е работила по сценарното изграждане на сериала заедно с колегата си Георги Иванов, коментира, че БНТ всъщност няма права върху историята и героите на "Под прикритие".

По договор авторите са предостъпили правата си за сериала на обществената телевизия, но този срок е изтекъл още през 2021 г.

"Правата са върнати при нас. Ние сме създатели на героите и концепцията. БНТ държи марката "Под прикритие", но не разполага с права за героите и историята", каза Маркова.

Тя обяснява, че от телевизията не са се свързвали с нея по повод продукцията на новия шести сезон и въпроса за авторските права. Георги Иванов също коментира новината за нов сезон, като я определи за "отчаян опит за ПР" от страна на БНТ.

Участие в сериала са отказали някои от звездите на миналите сезони - Александър Сано, Владимир Пенев и Захари Бахаров.

"Не пишем ние "Под прикритие", никой не ни е търсил, а и да беше, щяхме да откажем. Така, както са направили и повечето от основните актьори, за което - браво. Използването на марката "Под Прикритие" е отчаян опит за ПР. Да не говорим, че БНТ нямат правата въху историята и героите. "Под прикритие" беше успешен и приключи като успешен проект. Въпрос на хигиена е така и да си остане", казва Иванов.

Все пак за новия сезон е ангажирана част от оригиналния екип зад сериала - единият от продуцентите Димитър Митовски и режисьора Виктор Божинов, който в последно време работи усилено с БНТ.

Последният епизод на "Под прикритие" беше излъчен през юни 2016 г. На пресконференцията Митовски обясни причината за завръщането на сериала сега с ръста на "показни убийства" в страната.

"Вълнуващо е. След няколко показни убийства, някои политици казаха, че мутренските години се завръщат. Тогава и "Под прикритие трябва да се завърне", казва Митовски, цитиран от БНТ.

Още едно име вероятно няма да го има в сериала - на Ивайло Захариев, който беше основният персонаж в останалите части от телевизионната поредица.

Миналата година Захариев сподели, че е завел дело срещу БНТ за неизплатени авторски права за излъчването на сериала. Той твърди, че обществената телевизия не е изплатила част от възнагражденията, които му се полагат, но БНТ отрича това.

"Под прикритие" е излъчван и в редица държави, сред които Румъния, Германия, Франция, Великобритания, Словения, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Хърватия, Албания и други.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024