Юристката на Ружа Игнатова от OneCoin е екстрадирана в САЩ

Ръководителката на правния отдел към пирамидата на Ружа Игнатова OneCoin Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ, където предстои да бъде съдена.

Това съобщава американското Министерство на правосъдието в свое съобщение.

Дилкинска вече е получила обвинения за участие в престъпна схема за извършване на финансова измама и за изпиране на пари. Всяко от двете обвинения носи максимално наказание от 20 години лишаване от свобода - в случай че българката бъде призната за виновна. Тя е екстрадирана на 20 март от България.

Разследването в САЩ твърди, че има доказателства, че Дилкинска е помогнала за регистрирането на кухи фирми, през които да се перат пари на OneCoin, както и е управлявала имущество, принадлежащо на "криптокралицата" Ружа Игнатова.

Какво твърди прокуратурата в САЩ:

  • През 2016-2017 г. Дилкинска е "помогнала на съучастника Марк Скот - бивш съсобственик в известна международна правна кантора, да изпере около 400 млн. долара от приходите на OneCoin чрез серия от фалшиви инвестиционни фондове от Каймановите острови, управлявани от Скот", твърди американската прокуратура.
  • "Освен това, Дилкинска е използвала компания на име B&N Consult EEOD, която подвеждащо е описана като "предлагаща консултантски услуги, поддръжка и софтуерни решения" на клиентите си и е генерирала 200 млн. евро през 2015-2016, за да прикрие прехвърлянето на милиони долари от предполагаеми "инвестиции" към фондовете на Скот", казват още американските служби. "Всъщност B&N е била куха фирма, която не е генерирала легитимни приходи, а е използвана от нея за изпиране на приходи на OneCoin", твърдят те.
  • От САЩ твърдят още, че когато през септември 2018 г. българката е разбрала за ареста на Марк Скот, тя е "изгорила уличаващи документи, изпратила е съобщение до Константин Ингатов (брат на Ружа Игнатова, б.р.) с линк към новинарска статия за ареста и след това е написала няколко съобщения, вкл. "Виж това!!!!!", "Нещо става!!!!", "Ако това е вярно, имам нужда от мега адвокатите, за които (друг обвиняем на име Франк Шнайдер) говореше".

Самата Игнатова е в неизвестност от края на 2017 г. и е в списъка на най-издирваните престъпници на ФБР.

Според данните на САЩ - OneCoin е генерирал над 4 млрд. евро оборот и над 2,7 млрд. евро предполагаеми печалби между 2014 и 2016 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024