Южна Корея вдигна изтребителите си, след като китайски и руски самолети навлязоха в зоната ѝ на ПВО Снимка: © Getty Images

Южнокорейската армия съобщи, че е задействала свои изтребители, тъй като в сряда два китайски и шест руски военни самолета са навлезли в зоната за въздушна отбрана на страната, предава "Ройтерс".

По информация на властите в Сеул два китайски бомбардировача H-6 многократно са влизали и излизали от зоната за идентификация на въздушната отбрана на Южна Корея (KADIZ). Това е станало около 5:50 ч. в сряда в района край южното и североизточното крайбрежие на страната.

Часове по-късно те отново навлизат в зоната от Японско море, заедно с руски военни самолети, включително бомбардировачи Ту-95 и изтребители СУ-35.

  • Зоната за противовъздушна отбрана е буферна зона, в която всяка държава опитва да идентифицира и локализира въздухоплавателни средства.
  • В нея не действат международни правила и закони, тъй като такива не са уредени, с което се различава значително от въздушното пространство на дадена страна
  • Зоната за идентификация се обявява едностранно и може да се простира извън територията на държавата, за да ѝ даде повече време да отговори на вражески действия.

"Нашите военни изпратиха изтребители на военновъздушните сили преди навлизането на китайските и руските самолети в KADIZ, за да приложат тактически мерки в подготовка за потенциална непредвидена ситуация", се казва в изявлението на въоръжените сили.

Те посочват, че самолетите не са нарушили въздушното пространство на страната. Москва не признава зоната за противовъздушна отбрана на Южна Корея, а Пекин е на мнение, че всички държави трябва да могат да я използват свободно.

По-късно за подобни действия съобщи и Япония. Нейното военно министерство каза, че китайски бомбардировачи са прелетели от Източнокитайско в Японско море. Към тях след това са се присъединили и два руски безпилотни самолета.

Според наблюдатели най-вероятно всичко това е част от съвместните учения, които Китай и Русия обявиха, че провеждат.

Това обаче не е първият път, в който китайски и руски самолети прелитат през зоната за военновъздушна отбрана на Южна Корея - подобни действия бяха осъществени през май и август, като първото беше точно след встъпването в длъжност на президента Юн Сук-йол.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024