За Борисов "сглобката" вече не съществува. ГЕРБ ще решава остава ли във властта на съвещание Снимка: © Screenshot

ГЕРБ ще проведе национално съвещание следващата седмица, на което да реши дали да остане в управлението. Този план обяви лидерът на партията Бойко Борисов в свое живо включваче във фейсбук от Ловеч.

"За мен сглобката в момента не съществува... Може би в сряда ще направя едно национално съвещание за два-три дена и там ще преценяваме изобщо имаме ли нужда с хора, които плашат собствените си министри, да бъдем и да носим заедно отговорност", заяви той.

Борисов постави под съмнение дали парламентът изобщо ще заработи следващата седмица. Досега депутатите бяха във ваканция заради провеждането на местните избори.

Основната причина за недоволството, изразено от лидера на ГЕРБ, отново бяха партньорите му в управлението от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Той ги нападна по цяла поредица от теми, като критиките му се върнаха чак до президентските избори през 2021 г.

"Уважаемите богини, принцеси, умни и красиви, да бъдат така добри, когато излязоха и клечаха пред президентството по време на президентските избори и подкрепиха Радев, когато ние дори не сме казали... [Аз] само се пошегувах че между държавна сигурност и държавна собственост трябва да е изборът на уж синята София. Само това съм казал и настана хаос", каза Борисов.

Преди дни той призова симпатизантите си да гласуват "по съвест" и каза, че предпочита Григорова за кмет на София. Сега обаче Борисов се дистанцира от подкрепата си за левия кандидат, като отрече директно да я подрепял, тъй като партията му имала решение да не подкрепя БСП и подобни негови действия щели да бъдат против "устава" и решението на ГЕРБ.

Борисов недоволстваше, че ПП-ДБ не са приели негов съвет да издигат кандидат, различен от Васил Терзиев. Затова сега София била поставена да избира "родата на Държавна сигурност" и Ваня Григорова, която за лидерът на ГЕРб е само "общ кандидат на социалистите".

"Преди изборите в София ние предложихме на колегите от ПП-ДБ да се издигне кандидат, различен от родата на Държавна сигурност, и ГЕРБ да не издига кандидат. Даже казах на Кирил Петков - кандидатирай се ти и въобще няма да издигаме кандидат", твърди Борисов.

Той допълни, че се бил хванал на бас с Петков, макар че "и двамата не пием, на бутилка уиски", че ПП-ДБ ще стигнат до балотаж с Григорова - и ще загубят от нея.

"Аз му казах, ще направите така с масираната си атака срещу ГЕРБ в София с вашите протежета като [Борис] Бонев и подобни, да се явите с Ваня [Григорова] и да загубите София. И това ще стане в неделя".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024