Последният пирон в ковчега на честните избори Снимка: © Булевард България

Ако прилича на такова, държи се като такова и мирише на такова, значи е такова. Така е и с крайния резултат от борбите за това как и с какво ще гласуваме и отчитаме вота си.

Когато промениха Изборния кодекс, за да върнат хартиената бюлетина, ГЕРБ, ДПС и БСП позираха като защитници на правото на глас на онеправданите.

Нашите избиратели не се справят с машините, викаха в един глас техните хора. Вие сте арогантни жълтопаветници, люлеете си децата в колички „Кико“, надзиравате ги дистанционно с бейбифони, те за пръв път виждат широкия свят през айфоните и айпадите на своите родители-технократи, дори голямата им нужда посрещате в био памперси.

Нашият народ е отруден, беден, често неграмотен, дължим му хартията, за да не му отнемем правото на волеизява.

Президентът се усъмни немножко в тази инак безупречна аргументация, но ветото му бе прескочено. Пътят към укрепването на демокрацията посредством манипулиране и купуване на гласове се ширна отново пред настръхналите в тревожно очакване партии и те се поуспокоиха.

Даже се осефериха, направо се оживиха до степен, в която решиха да не отчитат отделно гласовете от машинното гласуване. Въпреки възможността то да се случва (хайде, от тях да мине), резултатите от него не трябва да бъдат различими от гласуването с хартиени бюлетини. Протоколът, в който се вписват резултатите от секционните комисии, ще има само една колона.

Обикновено, за опорочено се смята двойното счетоводство. В този случай е обратното – единичното дава окончателно предимство на онези, които могат и искат да играят с резултатите.

Много хора тогава се почудиха защо инак сравнително сговорчивата Корнелия Нинова се цепи от коалицията „Орел-рак-щука-тошкойорданов“, за да се присъедини към „Хартиената коалиция“. Е, окончателно стана ясно защо.

Когато под „социалистическо“ разбираш „националистическо“, а под „партия“ – само мъже и жени, без норвежци, истанбулци и другите полове, гласовете се топят и трябва да дадеш на възрастните си гласоподаватели нещо. За памперси пари няма, затова ще е хартия.

Това е символното значение на предложението, внесено именно от представител на БСП в ЦИК - смесването на разписките от машинното гласуване с отрязъците от хартиените бюлетини е последният пирон в ковчега на честните избори.

И за децата без айфони и айпади стана ясно, че битката е да бъдат изтласкани партиите на промяната от игралното поле по познатия и практикуван от десетилетия начин – на гърба на манипулирания вот на най-уязвимите, най-беззащитните слоеве от населението.

Преди петите поредни избори се озоваваме там, където бяхме. Все едно нищо не се е случвало, все едно нямаше скандали, протести, предизборни борби, коалиционни разпри, парламентарни сблъсъци, разпад и пак, и пак...

Мирише на такова, прилича на такова и се държи като такова, защото е такова и „хартиената“ коалиция ни предлага да го забършем и да забравим.

Избърсвайки го, да забравим пресните спомени за причините, които ни докараха до сегашната инконтиненция. Остава срамът и повече от същото такова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите"

Борисов обяви решението в присъствието на бивш кмет на София

18:40 - 15.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024
Важно днес

Докато руският Орск е под вода, семейството на кмета си купува имоти в Дубай

Ново разследване на Фонда на Навални разкри съмнения за корупция в тежко пострадалия град

15:30 - 15.04.2024
Важно днес

Китайската Temu се изправя пред по-строги регулации в Европейския съюз

Temu обяви около 75 милиона средномесечни активни потребители в ЕС

14:16 - 15.04.2024
Важно днес

Найден Тодоров отстрани директора на Национален фонд "Култура"

Служебният министър на културата е изпълнил вече взето решение на управителния съвет на фонда

13:35 - 15.04.2024
Важно днес

Защо "Кугър", а не медицински хеликоптер пренесе простреляното дете от Враца до София

Първите мисии с медицински хеликоптер се очаква да започнат до началото на май

11:58 - 15.04.2024