За първи път след войната Путин ще проведе маратонната си "Пряка линия" Снимка: © Getty Images

За първи път след началото на войната в Украйна Владимир Путин отново ще направи годишната си пресконференция - събитие, което се излъчва с часове на живо по държавните руски телевзиии и в което руският президент обикновено прави ключови заявки за управлението си през следващата година.

Путин отмени пресконференцията си в края на 2022 г. с формални оправдания - за първи път от десетилетие - докато армията и мобилизираните руснаци търпяха поредица от неуспехи в Украйна.

2024 е годината, в която би трябвало да се проведат нови избори, на които Путин вече потвърди, че ще се кандидатира. Затова и медийният маратон се възприема като начало на предизборната му кампания.

Кремъл изпраща покани за участие в пресконференцията на Путин само на подбрани журналисти.

Говорителят Дмитрий Песков твърди, че тази година ще бъдат акредитирани и медии "от неприятелски държави" - т.е. от САЩ и Европа.

В програмата е включена и част с "преки въпроси" от граждани до президента по теми от вътрешната политика или конкретни проблеми в населените места. Всеки от тях също е предварително проверен, преди да стигне до ефира.

Руският сайт "Важни истории" съобщава, че съпругите на мобилизирани руснаци са решили да направят флашмоб, с който да "засипят" пряката линия на Путин с въпроси за връщането на мъжете им обратно у дома.

В репортаж на "Първи канал", който анонсира пресконференцията, се виждат изписани и някои от тях върху голям екран в залата - "Кога ще свърши войната? Кога ще има мир? Кога ще започнат мирни преговори?". Не е ясно дали някой от тях ще бъде зададен на живо.

Режимът е подложен на остри критики и заради странното изчезване на опозиционния лидер Алексей Навални, който беше принуден да лежи в затвора след завръщането си в Русия през 2021. Близките на Навални нямат връзка с него от повече от седмица, а Кремъл отказва да съобщи какво се случва с 47-годишния опозиционер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024