За разлика от България - Южна Корея направи страхотно шоу на Дубай Експо с К-поп концерт Снимка: © Getty Images

Докато новините около българския павилион на световното търговско изложение Експо 2020 в Дубай (отложено за 2021-2022 заради пандемията) продължават да са плачевни, Южна Корея показа на света как се прави шоу.

Представителите на страната организираха К-поп концерт на 16 януари с много от най-популярните си изпълнители, а от първи ред на щанда им с аплодисменти ги удостои президентът Мун Дже-ин – отявлен привърженик на корейския поп.

Публиката на Експо 2020 посрещна и изпрати с овации звездите от групата Stray Kids, които бяха избрани за посланици на павилиона на страната в изложението. Осемте членове на бандата изпълниха хитовете си Thunderous, God’s Menu и My Pace. Те показаха страхотна хореография с прийоми от класическите азиатски бойни изкуства.

Те бяха аплодирани дълго време и от домакините от ОАЕ, и от останалите зрители, а накрая се поклониха пред станалия на крака Мун Дже-ин.

Организаторите на южнокорейския щанд показаха как страната се справя с културната криза, породена от Covid-19, и как може да се организира успешен мини-концерт по време на епидемична обстановка.

Stray Kids са момчешка банда, сформирана през 2017 след участието им в музикалния формат „Новобранци срещу JYP (една от 4-те компании-гиганти за К-поп музика)". Първоначално групата е съставена от 9 членове, но един от тях напуска през октомври 2019 г.

Южна Корея вече не е Samsung и Hyundai, а световен лидер в износа на култура

Бандата дебютира през 2018 и има два издадени албума - Go Live от 2020 и Noeasy от 2021 г. И двата стигат до върха в корейските музикални класации.

Stray Kids станаха и телевизионни звезди с участието си в няколко риалити предавания и два документални сериала.

Сред участниците в концерта на корейския павилион в Дубай е и Psy, който стана известен с хита Gangnam Style от 2012. Видеото достигна над 1 милиард гледания в YouTube и се изкачи до №2 в музикалния чарт Billboard Hot 100.

През 2018 Psy напусна YG Entertainment и създаде собствена продуцентска компания – P Nation. През декември 2021 обяви, че се завръща на голямата сцена и обеща албум през настоящата година – първият му от 2017 насам.

Колоритният К-поп концерт не се изчерпва само с тези изпълнители. Sunmi, която преди беше част от момичешката група Wonder Girls, но после започна успешна солова кариера, също е в списъка с участници.

Момичешката банда GI-dle, 10-членната boy-банда Golden Child и квартетът Forestella ще завършат мащабното представление на корейския павилион.

За сравнение, България вече също представи няколко изпълнители, но не използва пълния си капацитет. Страната ни беше представена от младите музиканти от Пловдив Александър и Виктор Вичеви, гайдаря Георги Добрев, Мартин Лямов от фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, трите български народни певици Цонка Димитрова, Гайтанка Минковска и Румяна Филкова, както и участникът в X Factor Маломир Ингилизов.

Реплики на Панагюрското и Варненското съкровища бяха задържани в Дубай заради неизправни документи

Участието на България в световното търговско изложение Експо 2020 в Дубай започна със странния казус със задържането на репликите на Панагюрското и Варненското златно съкровище от митническите служби в емирството. Те бързо бяха освободени и изложени от 1 октомври, но българският павилион е „гореща тема“ оттогава насам.

Архитекти и дизайнери го описват като „лоби на изоставен соц-хотел “Ален Мак” и „разграбена аптека“, усъмнявайки се в цената на обществената поръчка за организацията и концепцията на стойност 5,6 млн. лв. без ДДС.

БГ-павилионът на Експо 2020 в Дубай: "Лоби на соц-хотел" или "модерна архитектура" за 6 млн.

Новините около щанда на България продължават в същия тон – заради отчасти непривлекателното оформление и подбора на гости и събития, например изложбата на Анна Шехтова, сестра-близначка на Боряна Шехтова, съпруга на Христофорос Аманатидис - Таки, който преди време беше издирван с Червена бюлетина от Интерпол заради ръководене на въоръжена престъпна група за разпространение на наркотици, грабежи и нанасяне на побои.

Павилионът си остава празен, неатрактивен и със слаба посещаемост, съобщават репортаж на TravelNews.

Изложението продължава до 31 март 2022 г.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024