Южна Корея вече не е Samsung и Hyundai, а световен лидер в износа на култура Снимка: © Getty Images

Детектив преследва млад мъж, орисан да живее 600 години. Следва щракане на пълнителя и изстрел. Жена пронизва тишината с гласа си: „Казах ти да не го прострелваш в сърцето“. Тази сцена се снима няколко пъти в продължение над един час край Сеул и е част от най-новия корейски сериал, който ще ни очаква в Netflix през декември.

Режисьорът на Bulgasal: Immortal Souls – Жанг Йънг-уо, се надява продукцията му да последва успеха на Squid Game. Бруталната игра с убийства се превърна в световен феномен и стана най-гледаното шоу на стрийминг платформата в първия месец след премиерата.

Дълго време Южна Корея нямаше какво да изнася навън от гледна точка на култура. Десетилетия наред репутацията на страната се градеше на автомобилите и смартфоните, в частност на брандове като Hyundai, Samsung и LG. В същото време телевизионните ѝ продукции по-скоро радваха зрителите само на регионално ниво.

Сега обаче поп звездите BTS и Blackpink, дистопичната драма Squid Game и носителят на Оскар „Паразит“ правят най-голяма реклама на Южна Корея пред света.

По същия начин, по който страната вземаше назаем ноу-хау от Япония и САЩ, за да разработи производствената си империя, така режисьорите и продуцентите изучават Холивуд вече няколко години, усвояват американските формули за забавление и им добавят корейски нотки. Щом стрийминг платформи като Netflix събориха всички географски бариери, страната се превърна от консуматор на западна култура до самостоятелен износител.

Само през последните няколко години Южна Корея изненада света с „Паразит“ – първия чуждоезичен филм, стигнал до най-важната награда на Оскарите, и с феномените от BTS. Netflix пусна вече над 80 корейски филми и сериали – много повече, отколкото страната си е представяла през 2016, когато платформата дебютира там.

„Когато направихме Mr. Sunshine, Crash Landing on You и Sweet Home, не последва световна реакция“, казва пред The New York Times Жанг Йънг-уо, подготвящ най-новия корейски сериал за стрийминг гиганта. В началото на ноември три от 10-те най-популярни ТВ-шоута в Netflix са корейски, а Жанг е продуцент на всяко едно от тях.

„Искахме да ги направим колкото се може по-интересни и по-смислени. Сега светът започна да разбира емоцията, която създаваме“.

Повишаващото се търсене на корейски продукции вдъхновява независими създатели като Сео Джий-вон, написал сценария за Bulgasal: Immortal Souls заедно със съпругата си. Той казва, че поколението му било пленено от американски хитове като „Маями Вайс“, проучвало основните елементи и добавяло малко от своя почерк.

"Когато стрийминг услугите направиха революция в разпространението на телевизионно съдържание, бяхме готови да се състезаваме с най-добрите“, казва Сео.

Износът на културна продукция още не може да се сравнява с този на автомобили, телефони или полупроводници, но дава на страната огромно влияние по света, което е трудно да се измери. През септември например Оксфордският речник добави 26 нови думи с корейски произход, включително „hallyu“ („корейска вълна“).

Държави като Северна Корея и Китай обаче не са толкова приятелски настроени. Пхенян нарекоха К-поп инвазията „жесток тумор“, а Пекин блокира стотици акаунти на К-поп фенове в социалните мрежи. Способността на Сеул да надхвърли тежестта си като културна сила е в пълен контраст с неефективните кампании на Китай, водени от комунистическия режим за постигане на същия вид влияние.

Южнокорейските лидери, опитващи да цензурират местните артисти, не се нравят на хората. Напротив – политиците рекламират попкултурата на страната и дори въведоха закон, с който отменят наборната военна служба за някои мъже артисти.

През ноември властите позволиха на Netflix да издигне огромна статуя на Squid Game в Олимпийския парк в Сеул.

Считано от 2013 до 2019, BTS е основната причина всеки един от 13 чуждестранни посетители да пристигне в Южна Корея. Президентът Мун Дже-Ин им връчи Орден за културни заслуги, който се дава на хора, прославили корейския език и култура по света.

Експлозивният световен успех не става само с едно щракане на пръстите. Дълго преди Squid Game да се гледа от над 111 млн. души само за 28 дни и преди К-поп бандите да пълнят стадиони в Европа и Америка, корейски ТВ-продукции като „Зимна соната“ и групи като Bigbang започват постепенно да завладяват пазарите в Азия. Не успяват обаче да преминат отвъд тези граници. Може би единственото изключение е Psy с хита си „Gangnam Style“.

„Обичаме да разказваме истории и наистина имаме какво да разкажем“, казва Ким Йънг-кю – изпълнителен директор на най-голямото продуцентско студио в страната Studio Dragon. „Но нашият вътрешен пазар е твърде малък, а творците – прекалено много. Нуждаехме се от световен пробив“.

Хората насочиха вниманието си към Южна Корея и културата ѝ, след като „Паразит“ впечатли с начина, по който показа разрастващата се пропаст между богати и бедни. Тогава бяха открити още подобни продукции, които са „отлежавали“ години наред, без да получат нужното внимание.

„Светът просто не знаеше за тях. Netflix и YouTube помогнаха много, когато по време на пандемията имаше голямо търсене на онлайн забавление“, казва пред NYT професорът от Университета Кангнам в Сеул Канг Ю-джун.

ТВ-пазарът претърпява и вътрешна революция, тъй като независими студиа като Dragon прекършват монопола на няколкото национални телевизии, контролиращи цялото излъчване. Вкарват повече пари в индустрията, дават свобода на артистите, премахват част от цензурата и нещата се получават.

Героите, които се представят на екрана, са нормални хора, изправени пред невъзможни за разрешаване ситуации. Разчитат на ценности като любовта, подкрепата, семейството и хората се идентифицират лесно с тях. Повдигат се и наболели теми като сексуалното насилие, вплетени в първия най-известен филм на режисьора на Squid Game – „Dogani“. К-поп бандите, от друга страна, са символ на протеста за социална промяна.

Жанг Йънг-уо загатва, че новият сериал Bulgasal: Immortal Souls ще наподобява Stranger Things. В центъра на корейската трагедия е „eopbo“ – вярването, че отвъдният живот на човека се определя от добрите и лошите му дела на Земята. „Изводът е – каквото се продава в Южна Корея, се продава и по света“.


Squid Game: ние винаги искаме още (кръв)

Всичко, което знаем за предстоящия Stranger Things 4 до този момент

Ди Каприо влиза в ролята на религиозен водач, принудил близо 1000 души да се самоубият



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024