За разлика от Радев, европейските лидери са готови да дадат 1 млн. снаряда за Украйна Снимка: © European Council

Лидерите на ЕС приеха в четвъртък заключенията, с които одобряват доставката на 1 млн. снаряда за Украйна в рамките на една година. Това стана на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, чийто дневен ред беше изцяло фокусиран върху помощта за нападнатата от Русия страна като част от програмата за укрепване на мира на ЕС.

"Като взема предвид интересите на сигурността и отбраната на всички държави членки, Европейският съвет приветства споразумението в Съвета за спешна доставка на боеприпаси земя-земя и артилерийски боеприпаси на Украйна и, ако бъдат поискани, ракети, включително чрез съвместни доставки и мобилизиране на подходящо финансиране", се казва в документа.

Лидерите посочват, че предоставянето на артилерийските боеприпаси няма да засегне "специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на някои държави членки".

Само няколко часа преди решението да бъде взето, президентът Румен Радев подчерта, че България няма да участва в съвместната доставка на боеприпаси за Украйна. Държавният глава дори е готов да постави условие произведени у нас муниции, продавани на други европейски държави, да не стигат до Киев.

Радев твърди, че това било решението и на други девет държави от блока, като изброи Франция, Испания и прибалтийските държави. За разлика от тях, Словакия - също голям производител на боеприпаси в Европа, обяви, че ще увеличи капацитета на заводите си, за да може фирмите ѝ да се включат в новата схема за помощ на Украйна.

На срещата на Европейския съвет в четвъртък за пореден път се включи чрез видеовръзка и украинският президент Володимир Зеленски. Той направи 10-минутно изказване от влак, докато пътуваше към Херсон, и призова ЕС да побърза с доставките на оръжия.

Финансова помощ за земеделците

В друго свое решение лидерите одобриха предоставянето на финансова помощ на земеделските производителите от страните, намиращи се в близост до Украйна. Сред тях е и България.

Те ще получат компенсации заради голямото количество украинско зърно, което е на европейския пазар в резултат на т.нар. "коридори на солидарност".

"Държавите от първа линия, които най-много помагат с коридорите на солидарност не трябва да страдат от това. Като първа стъпка осигуряваме 56 млн. евро за европейския земеделски резерв, но това не е достатъчно. Затова сме благодарни на Румъния, която предложи и ние ще се опитаме да увеличим тази помощ за земеделците от първа линия”, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Срещата на върха в Брюксел продължава и в петък, като ще бъде обсъдена икономическата стабилност в еврозоната. Лидерите на страните членки на ЕС ще разговарят с председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Андрей Ковачев е избран за един от петимата квестори в Европейския парламент

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент.

13:21 - 17.07.2024
Важно днес

ГЕРБ е с най-много комисии в 50-ия парламент, ДПС на Пеевски пое "Бюджет и финанси"

Гласуването премина без дебати в пленарната зала

12:49 - 17.07.2024
Кино и сериали

Никол Кидман и Лийв Шрайбър са перфектната двойка в нов криминален сериал по Netflix

Какво може да се обърка в едно от най-богатите семейства с огромна къща на плажа в Нантъкет?

12:01 - 17.07.2024
Важно днес

Радан Кънев: Ние сме единствената държава в ЕС, която не участва в дебата за бъдещето на Европа

"Ние не говорим кой ще е българският комисар, за какъв ресор за този комисар ще се борим", подчертава евродепутатът.

11:18 - 17.07.2024
Технологии

ИКЕА изтегля превантивно външна батерия

При връщане можете да получите заместващ продукт или сумата от покупката обратно

11:15 - 17.07.2024