Американският президент Доналд Тръмп забрани на европейците от Шенгенското пространство да влизат в Щатите, и това доведе цените на акциите до ръба.

Федералният резерв на Ню Йорк предприе изключителни стъпки, насочени към успокояване на паникьосните финансови пазари.

NY Fed току-що обяви, че ще предложи 500 милиарда долара при тримесечна репо операция (бел.р. обратно изкупуване) в четвъртък следобед - и след това ще направи същото на следващия ден. Освен това. Федералният резерв заяви, че ще предложи $ 500 милиарда едномесечна репо операция в петък и ще предприеме и допълнителни стъпки.

В един момент от деня пазарът беше на път да се срине до най-лошия си ден от 1987 г. насам, но анонсът на NY Fed успокои инвеститорите. Спадът на Dow беше само с 900 точки, или 4%.

Според Федералния резерв тези капиталови вливания се правят, за да се "отстранят изключително необичайни смущения на пазарите на държавни облигации, свързани с избухването на коронавирус".

Резервът многократно увеличаваше своите парични инжекции през тази седмица в опит да поддържа функционирането на пазарите.

Европейската централна банка също заяви, че ще засили покупките на облигации, за да подпомогне икономиката, като се присъедини към политиците по целия свят в желанието си да овладее последствията от пандемията на коронавирус.

Европейските акции имаха най-лошия си ден в историята в четвъртък, тъй като опасенията, породени от икономическия спад от новия коронавирус, и мерките, предприети от Европейската централна банка за овладяване на удара от кризата, не успяха да помогнат много.

Но централната банка, която предприе и стъпки за повишаване на ликвидността, не натисна лихвите по-дълбоко в отрицателна територия - ход, който някои инвеститори очакваха. Това подхрани свободно падане на европейските акции, които  бяха засегнати и от решението на президента Доналд Тръмп да забрани пътуването до САЩ на страните от Шенгенското пространство.

Европейският Stoxx 600 падна с 11%, което е най-лошият ден на рекорда. Германският DAX и френският CAC 40 паднаха над 12%.

Цените на суровия петрол продължават да падат, и дъно засега не се вижда.

Биткойните, рекламирани доскоро като "електронното злато" (разбирайте - сигурно инвестиционно убежище при кризи) паднаха само днес с 20%.

Истинското злато също отбелязва лек спад в последните дни, но все пак е близо до исторически най-високата си цена за последните 10 години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"