Американският президент Доналд Тръмп забрани на европейците от Шенгенското пространство да влизат в Щатите, и това доведе цените на акциите до ръба.

Федералният резерв на Ню Йорк предприе изключителни стъпки, насочени към успокояване на паникьосните финансови пазари.

NY Fed току-що обяви, че ще предложи 500 милиарда долара при тримесечна репо операция (бел.р. обратно изкупуване) в четвъртък следобед - и след това ще направи същото на следващия ден. Освен това. Федералният резерв заяви, че ще предложи $ 500 милиарда едномесечна репо операция в петък и ще предприеме и допълнителни стъпки.

В един момент от деня пазарът беше на път да се срине до най-лошия си ден от 1987 г. насам, но анонсът на NY Fed успокои инвеститорите. Спадът на Dow беше само с 900 точки, или 4%.

Според Федералния резерв тези капиталови вливания се правят, за да се "отстранят изключително необичайни смущения на пазарите на държавни облигации, свързани с избухването на коронавирус".

Резервът многократно увеличаваше своите парични инжекции през тази седмица в опит да поддържа функционирането на пазарите.

Европейската централна банка също заяви, че ще засили покупките на облигации, за да подпомогне икономиката, като се присъедини към политиците по целия свят в желанието си да овладее последствията от пандемията на коронавирус.

Европейските акции имаха най-лошия си ден в историята в четвъртък, тъй като опасенията, породени от икономическия спад от новия коронавирус, и мерките, предприети от Европейската централна банка за овладяване на удара от кризата, не успяха да помогнат много.

Но централната банка, която предприе и стъпки за повишаване на ликвидността, не натисна лихвите по-дълбоко в отрицателна територия - ход, който някои инвеститори очакваха. Това подхрани свободно падане на европейските акции, които бяха засегнати и от решението на президента Доналд Тръмп да забрани пътуването до САЩ на страните от Шенгенското пространство.

Европейският Stoxx 600 падна с 11%, което е най-лошият ден на рекорда. Германският DAX и френският CAC 40 паднаха над 12%.

Цените на суровия петрол продължават да падат, и дъно засега не се вижда.

Биткойните, рекламирани доскоро като "електронното злато" (разбирайте - сигурно инвестиционно убежище при кризи) паднаха само днес с 20%.

Истинското злато също отбелязва лек спад в последните дни, но все пак е близо до исторически най-високата си цена за последните 10 години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024