Американският президент Доналд Тръмп забрани на европейците от Шенгенското пространство да влизат в Щатите, и това доведе цените на акциите до ръба.

Федералният резерв на Ню Йорк предприе изключителни стъпки, насочени към успокояване на паникьосните финансови пазари.

NY Fed току-що обяви, че ще предложи 500 милиарда долара при тримесечна репо операция (бел.р. обратно изкупуване) в четвъртък следобед - и след това ще направи същото на следващия ден. Освен това. Федералният резерв заяви, че ще предложи $ 500 милиарда едномесечна репо операция в петък и ще предприеме и допълнителни стъпки.

В един момент от деня пазарът беше на път да се срине до най-лошия си ден от 1987 г. насам, но анонсът на NY Fed успокои инвеститорите. Спадът на Dow беше само с 900 точки, или 4%.

Според Федералния резерв тези капиталови вливания се правят, за да се "отстранят изключително необичайни смущения на пазарите на държавни облигации, свързани с избухването на коронавирус".

Резервът многократно увеличаваше своите парични инжекции през тази седмица в опит да поддържа функционирането на пазарите.

Европейската централна банка също заяви, че ще засили покупките на облигации, за да подпомогне икономиката, като се присъедини към политиците по целия свят в желанието си да овладее последствията от пандемията на коронавирус.

Европейските акции имаха най-лошия си ден в историята в четвъртък, тъй като опасенията, породени от икономическия спад от новия коронавирус, и мерките, предприети от Европейската централна банка за овладяване на удара от кризата, не успяха да помогнат много.

Но централната банка, която предприе и стъпки за повишаване на ликвидността, не натисна лихвите по-дълбоко в отрицателна територия - ход, който някои инвеститори очакваха. Това подхрани свободно падане на европейските акции, които бяха засегнати и от решението на президента Доналд Тръмп да забрани пътуването до САЩ на страните от Шенгенското пространство.

Европейският Stoxx 600 падна с 11%, което е най-лошият ден на рекорда. Германският DAX и френският CAC 40 паднаха над 12%.

Цените на суровия петрол продължават да падат, и дъно засега не се вижда.

Биткойните, рекламирани доскоро като "електронното злато" (разбирайте - сигурно инвестиционно убежище при кризи) паднаха само днес с 20%.

Истинското злато също отбелязва лек спад в последните дни, но все пак е близо до исторически най-високата си цена за последните 10 години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия иска да разменя храна в замяна на оръжия със Северна Корея

Русия ще изпрати делегация в Северна Корея, за да ѝ предложи храна в замяна на оръжия, твърди САЩ

12:06 - 31.03.2023

ActiveBeauty.bg – новото онлайн списание на dm

Нещо приятно и смислено, с бързи съвети за успех в най-сложната галактическа мисия - “Мисия жена”, е новото онлайн списание на dm - ACTIVE BEAUTY.

11:26 - 31.03.2023

Емил Боев е намерен мъртъв край Перник след 2 месеца в неизвестност

Тялото на 25-годишния Емил Боев е намерено край водем до Перник, съобщава БНТ

10:52 - 31.03.2023

12 проекта по конкретен бизнес казус предизвикват стажантите на Lidl

До 15 май всички студенти могат да кандидатстват в стажантската програма на веригата

10:23 - 31.03.2023

"Тренд": Не е ясно кой ще победи на изборите и кой ще е трети, но БСП е със сигурност пета

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в битката за първото място, а ДПС и "Възраждане" в тази за третото

09:30 - 31.03.2023

„Фикосота“ инвестира €5 млн. във високотехнологична линия за хартиени продукти

Пазарът на тоалетна хартия в България се оценява на над 121 млн. лв., като през последната година бележи ръст от 22%

09:24 - 31.03.2023