Димитър Стоянов: Президентът беше този, който върна темата за Шенген Снимка: © Getty

„Първо искам да кажа, че президентът Радев не води войни с когото и да било. Нито сега със сглобката, нито преди това с правителството на господин Борисов. Напротив, президентът Радев има една основна роля – да защитава интересите и правата на обикновения български гражданин. Да защитава националната сигурност, символи, история. Това е амплоато на президента Радев", каза тази сутрин в ефира на БНТ бившият министър на отбраната и настоящ секретар на Радев по отбрана и сигурност Димитър Стоянов.

Според него президентът „трябва да бъде коректив на това управление“ и оценява като „чудесно“ справянето му с въпросното задължение.

Стоянов директно атакува Продължаваме промяната и нейния съпредседател Кирил Петков: „А не беше ли злоупотреба с власт, когато Кирил Петков на гърба на президента, през неговия авторитет, създадоха свой проект и в момента са с властта.“, попита Стоянов като добави, че „сега берем плодовете на точно това ала-бала през президента“.

В същото време съветникът на президента опита да припише заслугите за Шенген отново на държавния глава – според него Радев бил човекът, който върнал темата за приема на България в Шенгенското пространство в Европа.

„Много е важно да се знае кой успя да върна темата за Шенген на масата на Европейския съвет. Това беше президентът Радев. 5-6 години Шенген беше заглъхнал“, каза твърдо Стоянов, като допълни, че „президентът имаше изключителни разговори с Марк Рюте и с канцлера на Австрия“.

По негови думи на един от тези съвети Рюте заявил пред камерите и пред самия български президент, че ако бъде премахнат Механизма за сътрудничество и проверка, Нидерландия ще вдигне ветото.

Това е постижение не на сегашния кабинет, както се опитва да каже господин Денков“, твърди Стоянов.

Стоянов коментира и конституционните промени, част от които Радев атакува пред Конституционния съд.

  • Конкретните упреци на Радев са насочени срещу позволяването на хора с двойно гражданство да заемат постове на депутати и министри.
  • Промените ограничиха възможностите на президента за избор на евентуален бъдещ служебен премиер до няколко конкретни държавни позиции.

„Абсолютно невярно е, че е президентът е атакувал само и единствено неговите правомощия по отношение на служебното правителство. От 21 параграфа, президентът е атакувал 8, от които само един се отнася за служебното правителство. Господин Денков явно не е имал време да прочете достатъчно добре. Пък и тази материя е толкова сложна както за инженер-химици, така и за такива като мен - машинни инженери“, каза Стоянов, като направи препратка към професионалната характеристика на настоящия премиер.

Процедурата за ротацията ще мине съгласно Конституцията и преди връчването на мандата президентът ще проведе консултации с всички парламентарни групи - така Димитър Стоянов отговори на въпроса смята ли Румен Радев да саботира смяната на властта.

"Президентът ще го направи така, както изисква Конституцията и няма да даде повод на сглобката да го атакува по такъв начин за нарушаване на Конституцията"

За финал Стоянов отказа да даде категоричен отговор на въпроса ще се превърне ли движението „3-ти март“ в партия на президента, каквито спекулации се появиха.

Вместо това попита водещия на предавенето Георги Любенов „защо толкова се вълнува“.

„Каква е причината толкова да се вълнувате за това? И журналистите, и други политически фигури.. Ако президентът Румен Радев реши да прави проект, той ще излезе и ще го каже. Не му е необходим говорител Димитър Стоянов да коментира. Явно страхът у управляващите е много голям, за да постоянно коментират евентуалното възникване на такъв проект“, каза Стоянов.


Румен Радев Радев атакува промените в Конституцията пред КС: "Експеримент, за който българите ще плащат тежка цена"

Реакции за Конституцията: "Истинско начало на съдебната реформа" или "окопаване на задкулисието"?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024