Реакции за Конституцията: "Истинско начало на съдебната реформа" или "окопаване на задкулисието"? Снимка: © Булевард България

"Това е истинското начало на съдебната реформа" - с тези думи съпредседателят на ДБ Христо Иванов коментира шестата поред поправка на Конституцията, направена след неговите дългогодишни опити за промяна.

Иванов посочи, че новите текстове в частта за съдебната власт биха помогнали да се постигне "истинска независимост на българския съд по европейски стандарт".

  • За първи път в новия Висшия съдебен съвет ще има 8 души, избрани пряко от съдиите от всички съдилища, спрямо само 5-а, избрани от Народното събрание. Мнозинството на съдиите ще се допълва и от двамата председатели на ВКС и ВАС - т.е. ще е в съотношение 10:5 в полза на магистратската квота.
  • Прокурорите ще имат самостоятелен Висш съвет, в който политическата квота ще е доминираща с 6:4, като Народното събрание няма да има право да я заобикаля с номинации на други действащи прокурори или следователи.

Иванов предупреди, че сериозната работа по реалното прилагане на конституционните промени едва сега започва, а в следващите 6 месеца предстоят серия от промени в доста закони - както и избор на новите съвети на съдиите и прокурорите.

За Христо Иванов това е символен успех - преди 8 години той направи първия опит за спиране на политическото и прокурорското влияние в съдийския кадрови орган, но в последния момент тогавашните му коалиционни партньори от ГЕРБ + АБВ прокараха алтернативен текст, запазващ численото предимство на прокурорската квота спрямо тази на НС (6 към 5 в 11-членна колегия).

В съдийската колегия парламентът получи равен брой членове спрямо съдиите, които бяха пряко избрани от професионалната си общност, а формалното мнозинство на магистратите трябваше да се гарантира от двамата председатели на ВКС и ВАС.

Това, на практика, пренаписа идеята на Иванов за системния баланс в съдебната власт и го накара да подаде оставка. По-късно той създаде своя партия, влезе в Народното събрание в коалицията "Демократична България" (сега - ПП/ДБ) и успя да организира мнозинство около новия си конституционен проект - макар и с цената на политически компромиси с ГЕРБ и ДПС.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков също приветства промените.

"Щастлив съм, че след 33 години общественият договор се смени. Когато едни и същи правила се прилагат за 33 години и крайният резултат е липса на чувство на справедливост, на чувство на беззаконност, днес може да кажем, че тези правила се смениха", каза още той.

Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС, се оказа още един от доволните от реформата - той и цялата му група, с изключение на отсъстващия Мустафа Карадайъ, гласуваха "за" промяната в Конституцията.

Пеевски определи като "исторически ден за България" подкрепата за проекта, като подчерта най-вече, че "приключиха служебните правителства, които управляват безконтролно".

  • Промените ограничиха възможностите на президента за избор на евентуален бъдещ служебен премиер до няколко конкретни държавни позиции.
  • Те дадоха и право на Народното събрание да намалява част от правомощията на изпълнителната власт по време на служебно управление.
  • Слага се и край на 2-месечните периоди преди предсрочни избори, в които няма действащ парламент. Занапред Народното събрание ще работи постоянно, а мандатът му ще приключва с избора на следващите депутати.

"Няма да има безвремие. Парламентът ще работи по всяко време и ще има контрол... Надявам се, че това е един добър ден за България", обяви Пеевски.

  • Гласовете на ДПС се оказаха единственият начин, по който ГЕРБ и ПП-ДБ можеха да прокарат промените в Конституцията - това обаче позволи и на санкционирания депутат, уличен в корупция от САЩ, да се "легитимира" като водещ фактор в мнозинството и дори да се кандидатира за председател на Движението за права и свободи.
  • Подкрепата на ДПС остава още по-важна и занапред - попълването на двете парламентарни квоти в новите съвети на съдебната власт ще се прави с 2/3 мнозинство, т.е. 160 гласа.

Доста по-рязка критика дойде от страна на Корнелия Нинова, която обвини ПП-ДБ и ГЕРБ, че са допуснали "задкулисието и паралелната държава да се окопаят още по-дълбоко".

Според нея въвеждането на много голяма квота на Народното събрание във Висшия прокурорски съвет ще направи държавното обвинение политически зависимо - в полза на ДПС.

Нинова твърди, че Бойко Борисов получил само "едно голо обещание, че ще го пазят и подпират докрай", в замяна на подкрепата за реформата.

Нинова видя уловка в новия текст, който предвижда, че парламентът "може" да ограничи правомощията на служебния кабинет, без това да е задължително.

"Не е заковано в Конституцията, че със специален закон се ограничават правомощията на служебния кабинет, Това е отворена врата към президента за преговори", каза тя.

ИТН и "Възраждане" вече обявиха, че ще атакуват гласуваните промени пред Конституционния съд.

"Бойко Рашков? Въздържал се. Мустафа Карадайъ? Отсъства": Промените в Конституцията вече са факт


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Domestos става част от КвАРТал

Domestos ще разполага с мобилен санитарен контейнер в рамките на фестивалната зона

10:32 - 17.05.2024
Важно днес

Мъж подпали синагога във Франция

Полицията е застреляла въоръжен мъж пред храма, огънят е овладян

10:30 - 17.05.2024
Важно днес

НАТО не очаква руски пробив в Харков, но ситуацията остава "много трудна"

Москва е завзела 278 кв. км от украинската територия за седмица

09:45 - 17.05.2024
Важно днес

Барикадиралият се мъж в Пловдив се предаде след цяла нощ разговори с полицията

Осъденият за убийство полицай се предаде рано в петък сутринта

08:13 - 17.05.2024
Важно днес

Военната прокуратура в Сливен разследва катастрофата с кола на НСО

Тежко остава състоянието на ранената жена при катастрофа с кола на НСО

07:49 - 17.05.2024
Важно днес

Над 50 хил. зрелостници пишат по вариант 15 на матурата по БЕЛ

Матурата по български език и литература за 12 клас започва в 8:30 часа

07:30 - 17.05.2024