Радев атакува промените в Конституцията пред КС: "Експеримент, за който българите ще плащат тежка цена" Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев се присъедини към "Възраждане" и ИТН и също атакува току-що приетите промени в Конституцията.

Той обяви, че ще заведе жалба пред Конституционния съд в опит да спре реформата - част от текстовете засягат пряко неговите правомощия във връзка със служебните кабинети.

"За експеримента с Конституцията българите ще плащат тежка цена. Сезирането на Конституционния съд е мой дълг като държавен глава", каза той.

  • Промените ограничиха възможностите на президента за избор на евентуален бъдещ служебен премиер до няколко конкретни държавни позиции.
  • Те дадоха и право на Народното събрание да намалява правомощията на изпълнителната власт по време на служебно управление.
  • Слага се и край на 2-месечните периоди преди предсрочни избори, в които няма действащ парламент. Занапред Народното събрание ще работи постоянно, а мандатът му ще приключва с избора на следващите депутати.

Конкретните му упреци бяха насочени срещу позволяването на хора с двойно гражданство да заемат постове на депутати и министри - по ирония именно в един от неговите служебни кабинети се създаде юридически казус при отказа на Кирил Петков от канадския му паспорт, за да може да стане министър през 2021.

Радев е недоволен и от промяната в съдебната система, която според него не отговаряла на условието за гарантиране на справедливост за гражданите.

"За сметка на това подкопават устоите ни като демократична, правова и суверенна държава. И зад тези промени прозира една ясна цел - управляващите партии да запазят своето влияние, дори когато напълно загубят доверие", обяви още той.

Само преди четири години обаче президентът е представил съвсем различна позиция по темата, припомни преди медиите депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Антоанета Цонева, която е заместник-председател на комисията за българите в чужбина.

На среща с българската общност в Ню Йорк през 2019 година държавният глава казва:

"Трябва да открием дебат за конституционни и законови промени, които да дават възможност на българи по рождение, придобили двойно гражданство в държави от Европейския съюз, а защо не и в развити демокрации като САЩ, Канада, Швейцария, да могат да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент, както е в болшинството развити държави".

Очевидно президентът е заинтересовано лице в тази ситуация и няма как да очакваме той обективно да оценява какво е решено по отношение на служебните правителства, репликира на Радев премиерът Николай Денков.

"Мисля, че достатъчно ясно беше обяснено, че служебните правителства са замислени в Конституцията като преходен период от едно редовно към друго редовно парламентарно мнозинство с основна задача да осигурят честни избори. Това, че през последните години се реализира друга ситуация показва, че имаме проблем в Конституцията", каза още той.

Реакции за Конституцията: "Истинско начало на съдебната реформа" или "окопаване на задкулисието"?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024