Задържаха и обвиниха крайния получател на парите от АМ "Хемус", сдобил се с над 53 млн. лв.

ГДБОП е задържала мъж в София, който е заподозрян, че е крайният получател на парите от незаконните схеми при строителството на АМ "Хемус".

На 6 декември Софийска градска прокуратура (СГП) е привлякла към наказателна отговорност 42-годишния Б. К. за изпиране на пари - престъпление по чл. 253 от НК, съобщиха от държавното обвинение. Досъдебното производство е образувано в условията на неотложност на 3 ноември и се води от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП.

"От събраните по делото до този момент доказателства се установява, че Б.К. е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от АМ „Хемус“. Впоследствие Б.К. лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми, които предоставяли на Б.К. По този начин с общо 52 деяния в периода от 18.06.2020 г. до 08.09.2021 г. Б.К. получил сума в размер на 53 060 861 лева", съобщава прокуратурата.

Мъжът е задържан с постановление на наблюдаващите прокурори за срок до 72 часа. Предстои СГП да внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Разследването по случая продължава.

Според „Медиапул“ става въпрос за бивш данъчен служител. По неофициална информация на медията - той е брат на служител в една от големите строителни фирми. Разследващите стигнали до него, след като всички подставени лица заявили, че са му предали парите. Това бил вторият му арест в рамките на няколко седмици.

В началото на ноември МВР обяви, че около 60 млн. лв. от средствата за строеж на лот 5 на АМ "Хемус" са били "изтеглени в чували и сакове" след превеждането им от "Автомагистрали" по договор за доставка на строителни материали. От обясненията на полицейските ръководители стана ясно, че разследваната схема е за парите, платени на фирмата "Водно строителство" - Благоевград, която е получила от държавната компания авансово 84 млн. лв.

Парите, които дружеството е получило от "Автомагистрали", са преведени към банкови сметки на друго дружество - т.нар. буфер. После сумите били превеждани в банкови сметки на кухи фирми, регистрирани на социално-слаби и ниско грамотни лица, голяма част от тях криминално проявени.

На 6 ноември ГДБОП стигна до самоличността на човека, за когото се смята, че е получил изтеглените в кеш близо 60 млн. лв. от авансовите плащания. Властите обявиха, че той е "съвсем случайно лице" и няма политическа кариера, не е свързан с политически партии и не се занимава със строителен бизнес.

Зам.-директорът на ГДБОП Любомир Николов коментира пред bTV, че човекът, "обединил" сумите от петте фирми-фантоми, е "нает или му е поставено за задача да усвои и да пренесе тези пари".

През ноември разследващият сайт bird.bg съобщи, че клошарят Красимир Митриков от монтанското село Златия е успял да изтегли над 18 милиона лева от парите за Лот 5 на АМ "Хемус", след което е починал от Covid-19. Информацията беше потвърдена и от вътрешния министър Бойко Рашков.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024