ГДБОП е задържала мъж в София, който е заподозрян, че е крайният получател на парите от незаконните схеми при строителството на АМ "Хемус".

На 6 декември Софийска градска прокуратура (СГП) е привлякла към наказателна отговорност 42-годишния Б. К. за изпиране на пари - престъпление по чл. 253 от НК, съобщиха от държавното обвинение. Досъдебното производство е образувано в условията на неотложност на 3 ноември и се води от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП.

"От събраните по делото до този момент доказателства се установява, че Б.К. е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от АМ „Хемус“. Впоследствие Б.К. лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми, които предоставяли на Б.К. По този начин с общо 52 деяния в периода от 18.06.2020 г. до 08.09.2021 г. Б.К. получил сума в размер на 53 060 861 лева", съобщава прокуратурата.

Мъжът е задържан с постановление на наблюдаващите прокурори за срок до 72 часа. Предстои СГП да внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Разследването по случая продължава.

Според „Медиапул“ става въпрос за бивш данъчен служител. По неофициална информация на медията - той е брат на служител в една от големите строителни фирми. Разследващите стигнали до него, след като всички подставени лица заявили, че са му предали парите. Това бил вторият му арест в рамките на няколко седмици.

В началото на ноември МВР обяви, че около 60 млн. лв. от средствата за строеж на лот 5 на АМ "Хемус" са били "изтеглени в чували и сакове" след превеждането им от "Автомагистрали" по договор за доставка на строителни материали. От обясненията на полицейските ръководители стана ясно, че разследваната схема е за парите, платени на фирмата "Водно строителство" - Благоевград, която е получила от държавната компания авансово 84 млн. лв.

Парите, които дружеството е получило от "Автомагистрали", са преведени към банкови сметки на друго дружество - т.нар. буфер. После сумите били превеждани в банкови сметки на кухи фирми, регистрирани на социално-слаби и ниско грамотни лица, голяма част от тях криминално проявени.

На 6 ноември ГДБОП стигна до самоличността на човека, за когото се смята, че е получил изтеглените в кеш близо 60 млн. лв. от авансовите плащания. Властите обявиха, че той е "съвсем случайно лице" и няма политическа кариера, не е свързан с политически партии и не се занимава със строителен бизнес.

Зам.-директорът на ГДБОП Любомир Николов коментира пред bTV, че човекът, "обединил" сумите от петте фирми-фантоми, е "нает или му е поставено за задача да усвои и да пренесе тези пари".

През ноември разследващият сайт bird.bg съобщи, че клошарят Красимир Митриков от монтанското село Златия е успял да изтегли над 18 милиона лева от парите за Лот 5 на АМ "Хемус", след което е починал от Covid-19. Информацията беше потвърдена и от вътрешния министър Бойко Рашков.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В главната роля - Алисия Викандер. Фестивалът в Кан започна да харесва сериали

Новият сериал с Алисия Викандер и 3-серийната драма за убийството на Алдо Моро намериха място сред филмовите премиери

Остин Бътлър и какво коства да изиграеш Елвис Пресли

Възходът, падението и любовната история на Краля на рокенрола са в центъра на новия биографичен филм "Елвис"

Изтеклият "проект" за БГ закон "Магнитски" раздели партиите в коалицията

Асен Василев отрече да се готви санкциониране без право на обжалване

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка