Задържан е извършителят на атаката в Золинген. "Ислямска държава" пое отговорност (Обновена) Снимка: © Getty Images

Предполагаемият извършител на атаката в Золинген от петък вечер е заловен. Той се е предал на полицейски патрул късно в съботния ден.

Немски медии съобщават, че той е сирийски гражданин на име Исса ал Х.

Вътрешният министър на Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл (ХДС) потвърди ареста на заподозрения по телевизия ARD. Ройл заяви, че са намерени доказателства, които го уличават в престъплението.

26-годишният Исса ал Х. е роден в сирийския град Дейр аз Зор. Той е пристигнал в Германия в края на декември 2022 г. и е подал молба за убежище в Билефелд, съобщава "Spiegel".

Година по-късно той получава т.нар. субсидиарна закрила (хуманитарен статут - бел. ред). Бежанци от страната, в която се води гражданска война, често придобиват подобен тип статут.

Исса ал Х е мюсюлманин сунит. Към момента няма информация той да е бил известен на органите за сигурност като ислямски екстремист.

Междувременно в петък вечер "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за нападението.

В изявление на ИД се казва, че нападателят е техен член и че той е извършил атаката от "отмъщение за мюсюлманите в Палестина и другаде"

Крайната цел е била удар по "група християни".

Немски медии съобщават, че германската полиция все още проверява автентичността на съобщението, тъй като не се посочват доказателства за съществуващи контакти между извършителя и терористичната организация.

Трима души бяха смъртоносно намушкани с нож, а други осем бяха ранени по време на събитие, посветено на 650-годишнината на града и обявено за фестивал на разнообразието (diversity fest), който започна в петък и трябваше да продължи до неделя.

На място са присъствали около 10 000 души.

Германската полиция съобщи по-рано, че е извършила два ареста във връзка с нападението. Единият от задържаните е 15-годишен младеж.

Вторият арест е реализиран след полицейска операция в център за настаняване на бежанци, разположен в немския град.

Задържан е 15-годишен младеж във връзка с атаката на фестивала в Золинген (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024