Задържаните за изборни измами в секцията в Малорад са пуснати на свобода

Двамата обвинени за преправяне на изборни резултати в секция в село Малорад са пуснати на свобода. Решението е на Окръжния съд на Враца, а един от мотивите му се дължи на факта, че и за двамата арестувани са представени "изключително позитивни характеристични справки от кметовете на с. Малорад и община Борован".

Случаят за изборни измами беше разкрит малко след първия тур от местния вот. Членове на секционна комисия в село Малорад бяха заснети да преправят бюлетини и да дописват преференции за хора, назовани с имената "Мартин", "баче Цено" и "Боби". Впоследствие прокуратурата се зае със случая, а извършителите бяха арестувани.

Единият от тях е председател на изборна комисия, а другият - член на такава. Срещу тях беше повдигнато обвинение за преправяне на резултатите от изборите, като съгласно Наказателния кодекс, за това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 5 г.

Окръжният съд обаче обяснява, че макар към настоящия момент доказателствата да позволяват "разумно подозрение", че именно въпросните хора са извършили деянието, двамата няма опасност да се укрият или да извършат престъпление. Затова съдебната институция е променила мярката за неотклонение на "подписка".

"Те са с чисто съдебно минало, нямат криминалистични регистрации, имат адресни регистрации и постоянно местоживеене в с. Малорад, не са се укривали от органите на досъдебното производство, оказали са им пълно съдействие, дали са пред тях подробни обяснения", посочва в мотивите си съдът.

Той допълва, че обвинените също така работили и по отношение на тях са представени "изключително позитивни характеристични справки от кметовете на с. Малорад и община Борован".

На местните избори в село Малорад има общо четири секции, а видеото е заснето в една от разположените в основното училище "Св. св. Кирил и Методий". В изборите за общинския съвет на Борован участват общо пет партии и коалиции - "Възраждане", СДС (коалиция с ДПС, Български възход и др.), БСП, ГЕРБ и ИТН.

Кандидатите, чиито имена се чуват в записа при преправянето на бюлетините и могат да се идентифицират по номера в бюлетината са:

  • БСП (1 в бюлетината) - Мартин Диловски (с преференция 102 в листата)
  • Възраждане (42 в бюлетината) - Цено Цоловски (с преференция 108 в листата)
  • СДС (68 в бюлетината) - Боби Боянов (с преференция 111 в листата)

Още по темата:

Малорад прави избори: Членове на СИК дописват преференции за "Мартин, баче Цено и Боби"

Двама членове на СИК в Малорад са арестувани за "дръзко и грубо погазване" на правото на вот


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024