Задочни репортажи от Виетнам и Индия: Росен Желязков храни рибки, Казанлък се побратими с Лай Чау Снимка: © Народно събрание

Казанлък и виетнамският град Лай Чау станаха побратимени градове, България ще изнася розово масло и ще внася виетнамски работници, а любимите рибки на Хо Ши Мин бяха нахранени с пуканки – накратко това се случи по време на визитата на председателя на НС Росен Желязков във Витнам, която продължава вече трети ден.

Непримирими партийни противници се оказаха рамо до рамо в представителната дипломатическа извадка на България. Делегацията включва Деница Сачева и Христо Гаджев от ГЕРБ, Стоян Михалев и Нели Димитрова от ПП-ДБ, Ангел Георгиев и Иво Русчев от "Възраждане", Хамид Хамид и Валентин Тончев от ДПС, Борислав Гуцанов от БСП, Цветан Предов и Александър Вълчев от ИТН.

Сред поканените е и кметът на Казанлък Галина Стоянова, която отдавна владее международното положение и на роден терен - малко хора могат да се похвалят, че са кичили с рози както Херо Мустафа, така и Елеонора Митрофанова .

Официалното посещение на Росен Желязков се осъществява непосредствено след визитата на председателя на Националното събрание на Виетнам у нас през септември 2023, който обяви България за "основен партньор в ЕС" на своята родина.

И това си е факт - още от времето, когато ЕС го нямаше, а турското кафе в България си беше виетнамско.

От снабдяване на комунистически Виетнам с оръжия и българска естрада преди 1989 г., през открития ресторант в Ханой от Пламен Орешарски в една от малкото му международни командировки като премиер, до паметната визита на Цецка Цачева през 2012 г., България пази траен интерес към Виетнамското чудо.

В 97-милионната държава още таят топли спомени от уважението, което бъдещата кандидат-майка на нацията Цецка Цацева им отдаде със снимката си с кукла-партизанка.

На кадъра бившият председател на НС е стиснала в ръцете си пушка, а на главата си носи шапка от виетнамската съпротива – за спомен от Музея на партизанското движение на Виетнам.

И макар снимката да предизвика стотици коментари в социалните мрежи, някои от които не особено ласкателни, трябва да признаем, че за разлика от друг бивш парламентарен шеф, Цацева поне имаше основни познания за географското положение на Виетнам.

През 2016 г. Цвета Караянчева "изпрати" китайската столица Пекин във Виетнам по време на свое изказване от трибуната на Народното събрание.

"Единствената лента, която преряза Пламен Орешарски, е на ресторант в Пекин", каза тогава Караянчева, въпреки опитите на Цачева да ѝ „подшушне“, че става дума за съвсем друга държава.

"Е, то Пекин е във Виетнам", беше невъзмутимият отговор на Караянчева.

Росен Желязков, разбира се, няма пропуски в основното си образование, а и със сигурност знае повече за Хо Ши Мин от колежката си.

По време на визитата си той е положил венец пред Паметника на героите и мъчениците, разгледа мемориалния комплекс на комунистическия революционер Хо Ши Мин, снима се до съветската му лимузина "Победа", и нахрани златните рибки в езерото в близост до къщата, както е обичал да прави бившият първи секретар на Работническата партия на Северен Виетнам.

Като представител на поколението, закърмено с лозунгите за "Вечната българо-съветска дружба между народите" и "Всяко яйце - бомба срещу световния империализъм", Росен Желязков демонстрира както историческа, така и философска широта на възгледите си пред любезните домакини.

"Светлото бъдеще на един народ се гради на неговото героично минало. Примерът на Виетнам е мостът и вдъхновението между минало и бъдеще. За светлото настояще на Виетнам и с пожелание за просперитет на виетнамския народ“, това написа Желязков в книгата за официални гости в мемориалния комплекс на Хо Ши Мин.

Виетнамците, на свой ред, поздравиха българската парламентарна делегация с "Моя страна, моя България".

Преди Виентнам, българската делегация посети и Индия, където също са били проведени разговори за сътрудничество в сферата на образованието, културата и младежта, и са разпръсквани цветчета пред паметника на Махатма Ганди.

Росен Желязков определя срещата с индийския си колега Джагдип Дханхар "като израз на високо политическо ниво, която има за цел да възстанови интензивността на отношенията между България и Индия, които през последните години, като че ли и заради нашите вътрешни неуредици, са били поставени на заден план".

Уви, отново вътрешна неуредица ще да е била причината за символичен пропуск в протокола с отсъствието на Ицо Хазарта от делегацията - може би единственият народен представител в света, възпял индийския коноп в своето ранно поетично творчество. Но има и време за поправка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024