Заедно с глобите, нарушители на пътя ще получават писма от близки на загинали в катастрофи Снимка: © Скрийншот, "Написах ти писмо", Youtube

От днес започва националната кампания „Написах ти писмо“, в която писма, написани лично от семействата на деца и младежи, загинали на пътя, ще бъдат изпращани заедно с електронните фишове за превишена скорост до нарушителите на Закона за движението по пътищата в цялата страна.

Инициативата започва с 36 000 копия на ръкописите, които ще бъдат прикрепени към глобите, които държавата изпраща по пощата. Чрез писмата, написани специално за кампанията, роднините на жертвите се обръщат както към хората, които им липсват най-много, така и към онези, които могат да причинят подобна загуба и на други семейства.

Кампанията „Написах ти писмо“ се появява в навечерието на най-натоварения сезон за движение по пътищата и непосредствено преди лятната ваканция на учениците, когато рискът от катастрофи е най-голям.

Целта на акцията е повишаване на общественото внимание и ограничаване агресията на пътя чрез специален личен жест, който напомня, че някои нарушения не могат да бъдат „платени“.

„За най-голямо и дълбоко съжаление много от убийците на пътя са хора, които имат история с превишена скорост. Повечето от тези хора смятат, че всичко приключва с плащането на електронния фиш, който МВР изпраща. Ако сме научили нещо от историята си, то е, че само глобата, само наказанието, само плащането без замислянето нямат траен ефект“, коментира Петя Иванова от сдружение „Ангели на пътя“.

С цел посланието да докосне не само нарушителите, но и широката общественост – част от близките събраха сили да прочетат своите думи и пред камера.

Вярваме, че думите могат да променят цифрите, но нека не забравяме, че животът не е просто статистика. Затова искаме да погледнем всеки в очите и да напомним, че всяка една смърт е лична, изживяна, непрежалима“, допълват представители от сдружението.

Видеото на кампанията може да видите тук.

Главна дирекция „Национална полиция“ към МВР се присъединява към кампанията, като от отдел „Пътна полиция“ към ГДНП припомнят, че загиналите при пътнотранспортни произшествия през 2023 г. са 525, а броят на пострадалите е нараснал до 9101.

А от началото на годината до 14. 04. 2024 г. са настъпили 1 730 тежки пътнотранспортни произшествия – вследствие на които 101 души са загинали и 2 139 са ранени.

„Написах ти писмо“ е другият начин всички да се обърнем към разума, отговорността и знанието, че най-често извършваните нарушения на Закона за движението по пътищата като скорост, неправилни маневри и отнемане на предимство в комбинация с употреба на алкохол или наркотични вещества са причина за настъпването на произшествия с тежки и необратими последици. Бих искал да се обърна към всички с призив идеята на
кампанията да ни обедини в общата цел – да намалим жертвите по пътищата”, заяви директорът на Главна дирекция „Пътна полиция“ главен комисар Атанас Илков.

„Написах ти писмо“ се реализира съвместно от сдружение „Ангели на пътя“, Главна дирекция „Национална полиция“ към МВР и творческа агенция guts&brainsDDB – с финансовата подкрепа на TaxiMe и медийното партньорство на Българската национална телевизия, Българското национално радио, БГ радио и медийна група „24 часа“.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024