Снимка: © Vlada.mk

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев подписа оставката си, с което сложи официалното начало на кампанията за предсрочните парламентарни избори, планирани на 12 април. 

Очаква се президентът на страната Стево Пендаровски да връчи мандат за съставяне на служебно правителство на досегашния министър на външните работи Оливер Спасовски. Той беше предложен за временно изпълняващ функциите на правителствен ръководител от СДСМ, а опозицията ВМРО-ДПМНЕ даде съгласието си за назначаването му. 

Спасовски ще трябва да предложи състав на кабинета пред парламента, като ще управлява изпълнителната власт до формирането на редовно правителство след изборите. 

Решението на Заев да подаде оставка беше обявено още в края на 2019 г., след като Европейският съвет не постигна съгласие за начало преговорите за членство на Северна Македония и Албания в ЕС заради опозицията на френския президент Еманюел Макрон.

Заев се надява да получи "подкрепа с голямо мнозинство от гражданите, което да даде гласа си за продължаване на политиките и посоката, водеща към бъдещето". Лидерът на СДСМ очаква скорошна ратификация на протокола за членство на Македония в НАТО от страна на Испания и ускоряването на процеса по интегриране на страните от Западните Балкани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети