Оградата на Паметника на съветската армия зейна с "врата" за пазителите му (обновена) Снимка: © Булевард България

Областната управа на София най-после е задействала процедурата по поставяне на ограждения около Паметника на съветската армия.

Монтирането им трябваше да се случи отдавна по разпореждане на главния архитект на София след анализ, показал наличие на опасни елементи по конструкцията на монумента.

Вместо изцяло да спрат достъпа до обекта обаче, хората, монтирали оградите, са оставили отвор в тях, така че "бранителите" на ПСА да влизат и излизат.

Шатрите на "Левицата" също са оставени вътре в периметъра на огражденията, а в основите на уж опасния конструктивно паметник продължават да седят партийни активисти.

Поставянето на загражденията се случва едва след смяната на служебния кабинет и новото ръководство на областната администрация - и то на фона на стоящия вече месец протестен палатков лагер на "Левицата" и напрежението около бавещите се планове за демонтажа на скулптурите.

Мая Манолова отново се появи на площада пред паметника, докато полицията охраняваше строителните работници, поставящи оградите - и се опита да им попречи, но без успех.

Няма и особено струпване на хора въпреки призивите ѝ за събиране при палатковия лагер, но за пореден ден СДВР и Жандармерията са мобилизирани заради злополучния паметник.

Манолова обяви, че адвокатът на партията ѝ щял да напише жалба срещу решението на областната управа, за да го атакува по съдебен път.

На място пристигна и Трайчо Трайков, районният кмет на "Средец", който описа как от три години областната управа отказва да изпълни предписанията от конструктивна експертиза за нуждата от ремонт и обезопасяване на паметника заради някои падащи и други незаконно поставяни елементи (плочата с надписа "от признателния български народ", която няколко пъти беше чупена и сменяна).

Трайков посочи, че едва сега администрацията предприема мерки, докато през 2017 бившият областен управител от квотата на "Атака" в кабинета "Борисов 3" Николай Пехливанов дори беше направил опит да подари зоната около паметника на Руското посолство, за да мине поддръжката му на директно финансиране от Москва.

Той подчерта, че заграждането на ПСА заради конструктивната експертиза е отделна процедура от предстоящия демонтаж на фигурите - този процес все още се бави заради уж изгубените проектни книжа на паметника от 50-те години, които Столична община би трябвало да съхранява, а не знае къде се намират.

Бивш областен управител от "Атака" е предложил България да "подари" на Русия Паметника на съветската армия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024