Новият депутат на мястото на Лена Бориславова се закле Снимка: © Стопкадър

Най-новият депутат от ПП-ДБ - Петър Петров, положи клетва в Народното събрание. Той пое мандат, след като миналата седмица Лена Бориславова - бившият началник на кабинета на Кирил Петков, докато беше министър-председател - подаде оставка. Тя направи това още в деня, след като сама положи клетва. Петров е юрист и беше в листата на коалицията в 24-и избирателен район в София от квотата на ПП.

Бориславова се опита да се откаже от мястото си в Народното събрание и пред Централната избирателна комисия, но тя отказа с мотива, че искането е постъпило, след като имената на избраните народни представители на изборите на 2 април вече бяха публикувани в "Държавен вестник". Така се наложи представителката на ПП-ДБ да положи клетва, за да може след това да подаде оставка, а залата да ѝ я гласува, каквато е процедурата за оттегляне.

По силата на старо решение на Конституционния съд парламентът не може да откаже на някого да се оттегли от мандата си. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче гласува "против" конкретно тази оставка.

49-ото Народно събрание вече попълни състава си, след като и Любен Дилов-син от ГЕРБ-СДС успя да положи клетва, въпреки че беше избран от самото начало. Той обаче не присъства на първото заседание на новия парламент, котато той се конституира.

Самото първо заседание продължи цяла седмица, защото толкова отне изборът на председател. В крайна сметка бе решено това да е Росен Желязков от първата парламентарна сила - ГЕРБ-СДС, но по "джентълменско споразумение" с ПП-ДБ на поста ще има ротация между двете групи на всеки 3 месеца. Или поне с тази заявка бе "отпушена" работата, която нямаше как за започне по същество без изборн на председател.

Народното събрание днес ще гласува новия парламентарен правилник. Документът, който уреджа правилата за работа на институцията, има статут на закон. В проекта, одобрен във вторник, няма драматични разминавания с тези, които действат досега.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024