Закон срещу дезинформацията в Турция крие нови опасности за свободата на словото Снимка: © Getty Images

Турция е една от страните, в които свободата на медиите търпи редица ограничения, а сега правителството ѝ иска да наложи и нов закон - срещу фалшивите новини, който има спорно според обществеността предназначение.

Проектозаконът предвижда до 3 години затвор за публикуване на неверни новини в онлайн медии. Разпоредбата е представена от властите като част от усилията на правителството за борбата с дезинформацията и фалшивите новини, но мнозина журналисти смятат, че това е опит за заглушаване на критични медии и налагането на цензура преди предстоящите президентски избори.

По подобно законодателство се работи от 2021 г. насам, след като турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган определи социалните мрежи като "заплаха за демокрацията“, визирайки дезинформацията в онлайн пространството.

„Социалните мрежи, които бяха описвани като символ на свободата, когато се появиха за първи път, се превърнаха в един от основните източници на заплаха за днешната демокрация“, казва Ердоган във видеосъобщение до организирана от правителството комуникационна конференция в Истанбул.

„Опитваме се да защитим нашите хора, особено уязвимите части от нашето общество, срещу лъжи и дезинформация, без да нарушаваме правото на нашите граждани да получават точна и безпристрастна информация", допълва Ердоган.

Повечето от големите медийни компании в Турция са под контрола на правителството. Това поставя социалните мрежи в страната в ролята на важен канал за критични към управляващите гласове.

Новият закон, който беше предложен от управлявата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, предвижда и изменения в Наказателния кодекс на Турция, както и законите, обхващащи пресата и интернет.

Според текстовете представители на доставчиците за социални мрежи в Турция ще бъдат задължени да предоставят лична информация за всеки, за който се установи, че е създал или разпространявал съдържание, предмет на някое престъпление, включително сексуално насилие над деца, разпространение на подвеждаща информация сред обществеността, разрушаване на единството и целостта на държавата, престъпления срещу конституционния ред и шпионаж.

През септември 2021 г. американската неправителствена организация "Freedom House" публикува доклад, в който определя Турция като "несвободна", отбелязвайки премахването на съдържание, критично към правителството, и преследването на хора, публикуващи „нежелани“ коментари в социалните медии.

Анкара вече гледа в посока на предстоящите президентски избори през 2023 г. в разгара на рязко растяща инфлация.

Според журналиста Русен Таква законопроектът срещу дезинформацията е поредният акт, който цели „ да запази властта на правителството“.

„Всички сме изложени на риск да бъдем арестувани – далеч не е логично да се твърди, че това законодателство има нещо общо с борбата с дезинформацията“, казва той.

Законовото предложение включва редица термини, сред които дезинформация, фалшиви новини, неоснователни новини и фалшифицирана информация - но без да е дадена ясна дефиниция на тези понятия. Съюзът на журналистите в Турция отхвърли предложенията в отворено писмо. Според организацията законът ще бъде отворен за широка интерпретация в рамките на съдебната система, която по думите им, "е загубила своята независимост".

Във вторник се очаква демонстрация, организирана от журналисти, против приемането на законопроекта. В съвместно изявление редица журналисти посочват, че законът е „тъмно петно“ върху турската журналистика.

Намеренията на турското правителство по въпроса предизвикаха остри критики и опасения, че новите ограничения могат да доведат до засилена автоцензура в страна, където хиляди граждани са арестувани съгласно вече съществуващите двусмислени закони.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023