Снимка: © Getty Images

Новата практика на МВР да спира шофьори при опит да напуснат страната, ако дължат глоби към КАТ, беше оспорена от омбудсмана Диана Ковачева. В писмо до вътрешния министър Младен Маринов тя предупреждава, че в момента законът задължава "Гранична полиция" да проверява единствено валидността и паспорта на гражданите при влизане и излизане от България. 

„Няма съмнение, че неизрядните водачи следва да бъдат санкционирани съгласно законовите разпоредби и глобите, които се налагат, да бъдат своевременно събирани, но е необходимо много внимателно да се следи прилагането на подобна разпоредба в контекста на упражняването на конституционните права на гражданите", казва Ковачева в препоръките си до МВР. 

Шофьорите, на които за първи път се връчват наказателните постановления, ще имат право да продължат пътя си и да обжалват или да платят - това, според Ковачева, е "полезна инициатива", която може да бъде подкрепена. 

Проблем с въведената система възниква в случаите, когато гражданите не са били уведомени за издадените наказателните постановления, но те се смятат за връчени. В тази ситуация шофьорите разбират за издаденото наказателно постановление и наложеното наказание едва на граничния пункт. При това положение, те се оказват в ситуация да не могат да продължат пътуването си, без да им е била дадена възможност да реагират спрямо установено по надлежния ред извършено от тях нарушение на Закона за движение по пътищата“, е позицията на омбудсмана.

Омбудсманът критикува МВР за това, че системата им не отчита вече заплатени глоби и ако водачът не носи в себе си платежен документ за покритата сума, може да бъде санкциониран двойно. 

Обезпокоителен по думите й е фактът, че освен водачите, за неплатени глоби ще бъдат проверявани и пътниците, включително пътниците в автобуси.

"Пътна полиция" с акция Превъзпитание (или НЕ ходи в Гърция)

Според конституцията всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Правото да се напуска страната може да се ограничава със закон, само за защита на изключително важни обществени интереси – от естеството на националната сигурност и народното здраве или за защита на правата и свободите на други граждани.

Това не е първият случай, в който офисът на омбудсмана атакува опити на изпълнителната власт да събира задължения от хора по граничните пунктове - през 2011 г. Конституционният съд отмени подобни  разпоредби за данъците след жалба на Константин Пенчев. 

"Държавата може да налага ограничения, с цел събиране на вземанията си, но за да са оправдани тези ограничения, с оглед защитата на конституционните права на гражданите и постигане на целта им, те следва да засягат имуществена, а не личната  сфера на нарушителите“, казва Диана Ковачева. 

Налаганите ограничения, от страна на държавата, следва да бъдат съобразени с принципа на пропорционалност като предвидената мярка е единственият или най-малко утежняващият начин за постигане на целта. 

Тя призовава НАП да влезе в задълженията си за събиране на глоби и се обявява против идеите за прехвърляне на тази отговорност към частни съдебни изпълнители. 

Писмото на Ковачева завършва с призив към Младен Маринов да направи преценка на законността на увеличения граничен контрол. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония