Стойнов обвини ДАНС в лъжа - 4 часа разпит забавил удостоверяването на машините Снимка: © Министерство на електронното управление

Новината е обновена на 30 октомври 2023 г. в 17:40 ч.


Справката на ДАНС от 26-и октомври е пълна с непроверени и неверни твърдения за работата ми по финалното тестване преди удостоверяването на машините. Това казва зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов в своя позиция по повод скандала с устройствата за гласуване преди първия тур на местните избори.

Името на Стойнов беше замесено в него, след като ДАНС го уличи, че е "компрометирал" машинното гласуване, като е снимал код от софутера на машините с телефона си и е свалил информацията на флашка. Докладът на контраразунаването така и не беше официално публикуван от институциите, въпреки че не е секретен, но той беше един от поводите Централната комисия да отмени машинния вот за първия тур на местните избори на 29 октомври.

Министърът отрича да е изнасял чувствителна информация на флашка и казва, че това дори технически не е възможно.

"ДАНС внушава, че съм изнесъл чувствителна информация на флашка – това е лъжа, която дори технически е невъзможна. Твърденията, че съм записал изходния код, "за да си го гледам и да си поиграя с него", са не само неверни, но и практически невъзможни – изходният код е над 500 000 реда текст, който не може да бъде заснет с камера", посочва той.

Главният секретар на МЕУ Ангел Петров обясни на брифинг пред журналсити, че Стойнов е извършвал тестова процедура, за да провери дали всичко по договореното изграждане за машините работи и процедурата няма как да повлияе на машините. Той уточни, че експерти от Централната избирателна комисия са тези, които създават продуктите, докато представителите на Министерството са просто наблюдатели.

В позицията на Стойнов той обясня, че всички събития, които са описани в доклада на ДАНС, са се случили в официалната зала на Министерството на електронното управление, която е оборудвана с камери за 24-часово видеонаблюдение и системи за контрол - заради това и действията му могат да бъдат проверени от записите.

Заместник-министърът изтъква, че за предишни избори са се извършвали "абсолютно идентични процеси", но ДАНС не е реагирала на тях по никакъв начин.

Няма пречка машините да бъдат ползвани за втория тур

Стойнов и Петров са категорични, че машините за гласуване могат да бъдат използвани за втория тур от местните избори, ако Върховният административен съд реши да отмени решението на ЦИК.

"Машините могат да бъдат инсталирани с този софтуер, който ние удостоверихме, с тази хеш сума, която се визуализира след инсталирането на машината. Един бит информация не е необходимо да бъде променяна за втори тур на изборите, ако съдът приеме, че на втори тур трябва да се гласува с машини", заяви Петров.

Защо машините за гласуване бяха сертифицирани толкова късно?

Зам.-министърът обяснява късното удостоверяване на машините, което се случи късно в петък вечерта - по-малко от 48 часа преди началото на местния вот, с няколко аргумента. Той твърди, че ЦИК е предоставила нужните материали на Министерството с огромно закъснение, а някои от тях са били и с грешки. Процесът е бил забавен допълнително и заради това, че Стойнов е бил разпитван в продължение на над 4 часа от ДАНС в деня, в който МЕУ е било готово да сертифицира машините. Това е същият този ден, в който по обед се разбра за "справката" от службата, която изненадващо попадна в дневния ред на Председателски съвет в Народното събрание, свикан от председателя му Росен Желязков (ГЕРБ). На въпросната сбирка присъстваха само партиите, които са против машинното гласуване.

"Задържането ми на разпити в ДАНС в продължение на над 4 часа в деня, в който бяхме готови да удостоверим машините, забави процеса допълнително – затова машините бяха удостоверени късно вечерта на 27-и октомври. Но отново преди крайния срок, който е 28-и октомври, 17:00 часа", уточнява той.

Защо е снимал с телефона си?

В позицията си зам.-министърът е категоричен, че извършеното видеозаснемане е задължителна част от процедурата по удостоверяване на машините. Според вътрешните правила на МЕУ прилагането на снимки и видеоматериал към документите, които удостоверяват, че машините са тествани и годни за гласуване, е задължително.

"На записите, които направих на 25-и октомври, няма никакви части от изходен код, други кодове, частни ключове, сертификати или каквато и да е чувствителна или тайна информация. Само тестов софтуер върху тестова машина. Пред камерите в залата прехвърлих видеоматериала и снимките на защитена с парола служебна флашка, която предадох на ръководителя на екипа по удостоверяване. След прехвърлянето на служебна флашка изтрих всички снимки и видеоклипове от телефона. Това може да се потвърди от ДАНС, които разполагат с телефонния апарат, който доброволно оставих при тях, за да съдействам за установяването на фактите", обяснява зам.-министърът.

Казусът с отмененото от ЦИК машинно гласуване за местния вот в момента се разглежда от Висшия административен съд след постъпили няколко жалби там. Очаква се ВАС да се произнесе дали ЦИК законно или незаконно е разпоредила да няма устройства за гласуване на 29 октомври до 20 ч днес. Междувременно парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност изслушва председателя на ДАНС Пламен Тончев по повод информацията за машините преди деня на вота.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024