ЦИК отмени машинното гласуване на местните избори (ОБЗОР) Снимка: © Getty Images

Новината е актуализирана в 22:30 часа на 27 октомври.


  • Централната избирателна комисия е решила да гласуваме само с хартия на предстоящите избори.
  • Това се случи само два часа преди Министерството на електронното управление да удостовери окончателно сигурността на машинното гласуване - процес, който е изпълнен в извънредно бърз срок заради краткото време, оставено от ЦИК.
  • Въпреки че решението на комисията ще се оспорва по съдебен път от ПП-ДБ, ЦИК вече е разпоредила машините да се приберат от областните центрове и да не се изнасят от склада, съобщава правния сайт "Лекс". Това може да доведе до обезсмисляне на съдебното решение, дори то да потвърди, че ЦИК не е имала законово основание.
  • Всичко се случва на фона на скандала в последния ден на кампанията , при който ДАНС уличи зам.-министър на електронното управление Михаил Стойнов за това, че снимал код от софутера на машините с телефона си.

Само с хартиени бюлетини ще се гласува както на 29 октомври, така и на 5 ноември, според ЦИК.

Формалното основание за решението е това, че Министерството на електронното управление (МЕУ) не е завършило процедурата за удостоверяване на сигурността на машините. Няколко часа по-късно обаче от МЕУ обявиха процеса по стандартизация за завършен и върнаха отново топката в полето на ЦИК.

Малко по-рано днес Божидар Божанов от ПП-ДБ каза, че МЕУ е трябвало да работи в много кратки срокове по удостоверяването, защото ЦИК е сключила късно договора си със "Сиела" за машините.

Отмяната на машинното гласуване като опция за упражняване на правото на глас от страна на ЦИК е подкрепена с 12 гласа "за", срещу два гласа "против".

"ЦИК не се оказа арбитър на изборния процес, а институция, която подчинява своите решения на волята на различни политически фактори. Това е нещо, което не мога да приема", каза Цветозар Томов, един от гласувалите против.

В решението на ЦИК се цитира писмо от министъра на електронното управление от 27 октомври 2023 г., с което Централната избирателна комисия е уведомена, че към настоящия момент все още не е издадено решение за удостоверяване на машините за гласуване. Според главния секретар на ведомството обаче докладът за съответствие от проверяващите екипи е бил подписан в четвъртък вечерта и в рамките на 24 часа е издадено решението.

Според Избирателния кодекс Министерство на електронното управление, съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология, удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията, предварително поставени пак от тях.

"Наличието на такова решение е задължително условие за провеждане на машинно гласуване, както и за гарантиране на сигурността при осигуряването на всеобщо, равно и пряко избирателно право на избирателите.", пише ЦИК

В решението на ЦИК, с което се отменят машините за вота в неделя и потенциалните балотажи след семица, се казва и че комисията е била информирана от ДАНС, както и се цитира срещата в Народното събрание между ръководствата на парламентарните групи, на която е разискван сигнала от агенцията за национална сигурност. По-рано днес именно доклад на ДАНС провокира скандал в последния ден на предизборната кампания, заради който председателят на НС Росен Желязков свика извънредна среща с лидерите на парламентарни групи.

Контраразузнаването имало данни за това, че зам.-министър на електронното управление "компрометирал" машинното гласуване. Става дума за Михаил Стойнов, който бил снимал кода на машините с телефона си.

Това твърдение беше отречено от министъра на електронното управление Александър Йоловски, който напомни, че заради последните промени в Изборния кодекс машините се ползват само като принтери - гласовете се броят по хартиените разпечатки, които всеки гражданин може да види с очите си, преди да пусне в урната.

ПП-ДБ вече обявиха, че ще обжалват решението на ЦИК.

По закон срокът за решение е тридневен, но ВАС ще трябва да се произнесе доста по-бързо, за да не даде основания за касиране на вота.

"Лекс" коментират, че с писмото си, с което нарежда прибирането на машините от областните центрове, ЦИК на практика саботира изпълнението на евентуално решение на съда, с което бъде възстановена възможността на избирателите да гласуват с машина.

Отговорът на въпроса защо в ЦИК няма представители на "Продължаваме промяната" и "Възраждане"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024