Зам.-министърът на електронното управление Стойнов обяви, че машините вече са със сертификат Снимка: © Screenshot

„Издадено е решение за удостоверяване на машините за гласуване. Решението е изпратено на ЦИК. Направени са всички възможни тестове на устройствата”, посочи зам.-министърът на Министерството на електронното управление (МИЕ) Михаил Стойнов на извънреден брифинг.

На него присъства Ангел Петров - главен секретар на ведомството.

"Няма нито една причина да не удостоверим машините като годни за гласуване, заставам с репутацията си. Удостоверението е изпратено през последните два часа", добави Стойнов.

Докладът за съответствие от проверяващите екипи е бил подписан в четвъртък вечерта и в рамките на 24 часа е издадено решението. Срокът иначе е 48 часа.

Според Изборния кодекс МИЕ, съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология, удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията, предварително поставени пак от тях и описани в закона.

„Аз също нося персонална отговорност за извършения процес. Като софтуерен специалист съм гледал всяка една стъпка. Нито аз, нито експертите сме намерили причини, поради които да не удостоверим машините за електронно гласуване”, допълни зам.-министърът на електронното управление.

По-рано тази вечер Централната избирателна комисия се позова на писмо от министъра на електронното управление Александър Йоловски, с което той е уведомил комисията, че машините не са сертифицирани, и взе решение на предстоящите избори да се гласува с хартиени бюлетини. Основанието на ЦИК е именно въпросното писмо, а не разразилия се по-рано през деня скандал с участието на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане". Те твърдят, че съществува доклад на ДАНС, уличаващ именно Стойнов, че неправомерно е придобил и копирал информация за защитните кодове на устройството. И зам.-министърът, и Петров потвърдиха, че са дали показания. По повод твърденията на партиите, които са против машинния вот, че камери засекли как се снимат машини от Стойнов, главният секретар на министерството обясни, че в защитената среда, в която се намират машините, се снима постоянно - защото има непрекъснато 24-часово наблюдение.

"Машините в момента не броят, те отпечатват, но те не произвеждат недействителни бюлетини. Аз също бих гласувал с машина, ако ми бъде позволено", каза още Стойнов.

Според Ангел Петров МИЕ е изпълнило всички ангажименти по Изборен кодекс. Оттук нататък правомощията са в ЦИК. Процесът по стандартизация е извършен, подчерта той.

По закон ЦИК има право да вземе решение да няма машинно гласуване, но само при условие, че устройствата не са одобрени от МИЕ и двата института, които отговарят за стандартизацията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024