Зам.-министърът на здравеопазването: Употребата на антибиотици е намаляла с 1/3 Снимка: © Screenshot, БНТ

Само за трите седмици, откакто е въведена е-рецептата, сравнено със същия период на миналата година, употребата на антибиотици е намаляла с около 1/3.

Това коментира заместник-министърът на здравеопазването Илко Гетов тази сутрин, след като вчера от Българския лекарски съюз му поискаха оставката в ефира на БНТ.

"Ако приемем, че половината от тези проценти са истински, тъй като може да има презапасяване и други различни фактори, ние индикаторът - намаляване на лекарствената употреба на антибиотици и превенция на антибиотичната резистентност сме го постигнали с една мярка", подчерта Гетов.

По думите му въвеждането на електронните рецепти се е случило след решение на здравната комисия в парламента. Той изясни, че за да не се създава стрес, са предложени само лекарствата за диабет и антибиотиците.

"За мен лично няма връщане назад електронната рецепта. За целия период са предписани около 325 000 рецепти за антибиотици, като са изпълнени около 70% от тях. Намалява с много бърз темп делът на анулираните електронни рецепти по различни причини", каза още Илко Гетов.

Що се отнася до забраната за износ на инсулин, зам.-министърът беше категоричен, че лекарства в аптеките ще има. Според него забраната е временна - за около 8 седмици.

Гетов уточни, че към днешна дата има сериозен недостиг "само за един инсулин у нас", а всички пациенти, които са потърсили животоподдържания медикамент, са били удовлетворени.

Относно искането на оставката му, той каза, че "това не би трябвало да се комуникира през медиите. "


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024