Бутат баня "Гъбата" във Варна, за да се строи 12-етажен хотел

12-етажен хотел ще бъде издигнат на мястото на една от най-разпознаваемите сгради във Варна - бившата обществена баня "Гъбата", съобщава bTV. Банята се намира в самия център на града - точно между Шишковата градинка и паркинга на хотел "Черно море".

Сградата е построена между 1964 и 1966 г. по проект на арх. Косьо Христов, като е известна с куполната си конструкция и интериора си, вдъхновен от спиралата на раковина. В нея за пръв път в страната термалните води са използвани и за отопление.

През уикенда се проведе протест под надслов "Жива верига заедно за "Варна", организиран от фондация "Гея":

"Заедно казваме НЕ на сенчестото градско планиране без реален дебат с гражданите! Ние категорично сме против унищожаването на емблематичните сгради за Варна! Ще направим най-голямата жива верига в града от баня "Гъбата" през Шахдома до хотел "Одесос" - ще осветлим как се случват схемите, за да се противопоставим заедно на обезличаването на нашия град," посочиха хората зад акцията, цитирани от "Дарик".

Въпреки протести на варненци, през годините институциите не успяват да защитят един от символите на града. Липсва реакция от Националния институт за недвижимо културно наследство, Министерството на културата, Община Варна и Съюза на архитектите в България.

В момента "Гъбата" се намира в окаяно състояние, след като през 2007 година част от бетонната ѝ козирка рухна и нанесе щети върху четири автомобила. Инцидентът се размина без жертви. Тогава в нея се помещаваха фризьорски слон, медицински център, обменно бюро, аптека, фитенс зала и магазин за хранителни стоки.

Тя не функционира като баня от повече от 10 години, като предходните собственици отдават това на лошото състояние на водопровода, който я захранва с минерална вода:

"Преди време имахме среща с бившия зам.-кмет Вили Жечев, на която проведохме разговори за евентуалното възстановяване на този водопровод," каза пред "Дарик" през 2014 търговският директор на дружеството "Лазурен бряг 91", което стопанисваше тогава зданието. "Неговият разход обаче е 270 000, за да се захрани от сондажа до калните бани. И в момента основното средство на банята – минералната вода, не идва до нея. Тогава каква баня е тя? Генерира прекалено големи загуби, а в същото време се наводняваха и мазите на съседните кооперации."

Сградата бе в активите на "Лазурен бряг 91" в продължение на 16 години - дружество, което се притежава от хора, свързани с проекта за застрояване на крайбрежните терени във Варна. През този период "Гъбата" не се поддържа. Сградата е била ипотекирана пред "Централна кооперативна банка" шест пъти до 2019 година. Именно тогава собствеността преминава в ръцете на компанията "ПВС инвест".

Разрешението за строеж вече е издадено на фирма, като в проекта се очаква да бъдат запазени колоните на обекта и отстранен куполът, поясни пред БНР главният архитект на общината Виктор Бузев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024