Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис от София:  1 януари 2025 е една възможна дата за еврото Снимка: © Screenshot

"1 януари 2025 е една възможна дата за приемането на еврото в България", каза изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис, отговарящ за икономиката в интерес на хората, който е на посещение в България.

От думите му стана ясно, че е малко вероятно страната да стане част от еврозоната на 1 юли 2024. "Обичайно датата за приемане е 1 януари, включително и по практически цели", уточни Домбровскис - бивш премиер на Латвия и неин финансов министър.

ЕК подкрепя усилията на българските власти за присъединяването на еврото, но не са покрити маастрихските критерии за инфлация, каза още заместник-председателят на ЕК. "Инфлацията подлежи на оценка и този критерий не е изпълнен. Това доведе до отлагане на присъединявато на България, надявам се да не е много дълго", каза още той.

По повод на четирите закона, които не бяха приети от последния парламент, Домбровскис уточни, че те са ангажимент, поет след влизането в Европейския валутен механизъм (т.нар. "чакалня"): "Смятам, че могат да се приемат за няколко месеца, докато инфлацията е проблем, който не може да се реши за 4 месеца.", поясни позицията на ЕК той.

Запитан за скептичните настроения у нас спрямо общата европейски валута, Домбровскис каза, че "Еврото носи преки ползи - повече стабилност, ниски лихви, прозрачност за предприятията, ниски трансакционни такси. Те способстват за икономическото развитие, включително в страни с по-нисък брутен вътрешен продукт".

По повод компромиса, направен за инфлацията в Хърватия - да бъдатизключени четирите държави от еврозоната с най-ниска инфлация, за да може страната да бъде приета в 1 януари, заместник-председателят на Европейската комисия уточни, че е направен анализ на статистическите стойности, които са извън нормалните - "стандартна процедура за всички страни, тъй като всички те следват една и съща тенденция по отношение на инфлацията. Ако някъде е много ниска инфлацията по една или друга причина - те се изключват. И за България тези много ниски или високи статистически стойности ще бъдат изключени - именно по този анализ България не покрива изпълнението за инфлация."

Днес изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия ще се срещне с президента Румен Радев, служебния премиер Гълъб Донев и вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министъра на финансите Росица Велкова

Валдис Домбровскис ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Университета за национално и световно стопанство и ще участва в среща със студенти от университета. Званието се присъжда за значителния принос на еврокомисар Домбровскис към изграждането и укрепването на Икономическия и паричен съюз на ЕС, за засилване на международната роля на еврото, търговската политика на Съюза и икономиката в интерес на хората.

Неговата визита в София ще продължи и в петък, когато той ще участва в конференцията „България по пътя към еврото“, ще посети хуманитарния център на Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна“ и заедно с посланик Виталий Москаленко ще разговаря с украински бежанци и доброволци.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Гаф на bTV издаде финала на "Ергенът"

Много рекламираната развръзка на "Ергенът" се случи още преди финалния епизод да бъде излъчен

15:45 - 16.05.2024
Важно днес

И България се сети да заведе иск срещу "Газпром" за спрения газ

"Булгаргаз" иска 400 млн. евро от руската компания за претърпени вреди

12:10 - 16.05.2024