Съществува теория в областта на психологията, че взаимодействията между хората могат да бъдат обяснени с термини от икономиката. Всичко, което ни натоварва, психолозите наричат “данък” и отрицателни емоции. Обратно, положителните емоции, които ни карат да се чувстваме по-добре, са наричани “депозити”. Добре прекараното време е “инвестиция”.

Естествено, всички ние трябва да търсим повече контакти тип „депозити“ и да избягваме да ни облагат с излишен емоционален „данък“.

Ако се върнем обратно на полето на финансите, трябва да подчертаем, че между “депозит” и “депозит” има разлика и той не е само в лихвените проценти. Решението в коя банка да вложим спестяванията си или допълнителните си доходи е лично, но е важен и ефектът, който оставяме след това върху обществото. Подобно на въглеродния отпечатък, всички ние имаме и социален такъв.

Примерът е прост - ако ползвате стока Х, която дава целия си рекламен бюджет, за да се рекламира в конспиративни сайтовете, тогава и вие индиректно допринасяте за функционирането им. По подобен начин, когато си направите депозит в една банка, парите ви не просто стоят там, а на практика работят, защото финансовата институция оперира с тях – отпуска ги като кредити.

Някои банки имат вътрешни критерии, по които преценяват на кого ще отпуснат кредит. Цели индустрии, основно свързани със замърсяването на околната среда и отрицателното въздействие върху обществото, все по-трудно стигат и ще стигат до кредитиране.

ПроКредит Банк е една от основните банки в България, когато става дума за малък и среден бизнес. Тя е може би и един от най-зелените бизнес субекти у нас, като активно помага и на клиентите си да направят тази трансформация.

Банката е сред финансовите институции, които са въвели рестриктивни критерии в това отношение и са създали Изключващ списък с бизнеси, които не финансират. Например производство на пластмаса за еднократна употреба, хазартни дейности, инвестиции в защитени зони и други.

ПроКредит Банк има интересна философия - не подкрепя агресивното кредитиране на всяка цена, не харесва кеша и операциите на гише и не само,че действа максимално дигитално, но преди всичко мисли така.

„Дигитализацията не е продукт, а култура. Тя трябва да бъде заложена в бизнес модела на една организация. За да изградите и развиете тази дигитална култура, на първо място стои екипът, който иска да работи по този начин. След това трябва да преведете и клиентите по този път, което е по-трудната част от задачата.”, казва изпълнителният директор и член на Управителния съвет на „ПроКредит Банк“ Рени Пейчева.

При всяко искане за финансиране на даден бизнес в оценката, преди да бъде отпуснат кредит, се включват също екологичният и социалният отпечатък. Отхвърлят се проекти, които носят риск за околната и социална среда или са свързани с дейности от Изключващия списък на банката.

При физическите лица подходът е подобен. Банката анализира възможността за изплащане на конкретен кредит без това да повлияе на начина на живот на хората.

По този начин за инвестиции, които не са в полза на икономиката или които не подпомагат определена нужда на хората, може да бъде отказано финансиране.

Идеята е бизнесът да се развива по-устойчиво и дългосрочно, а хората да не затъват в задължения, които не могат да изплатят.

Точно на това място се включва човешкият фактор. „В целия процес по кредитиране, в момента хората от банката участват активно при взимането на решение за отпускане на конкретно финансиране. Ние обичаме да навлезем в детайлите. Известни сме на пазара с това, че имаме изключително добра комуникация с клиентите. Тя идва от субективния фактор при взимането на решенията и в експертността на служителите ни, които участват в процеса.”, казва още Рени Пейчева.

Да знаете какво се случва със средствата от банковия ви депозит и как те се мултиплицират в икономиката е само едно от предимствата на това да спестявате с ПроКредит Банк. Другото е, че в момента финансовата институция предлага едни от най-добрите лихвени проценти за откриване на депозити, които стигат до 1.75%.

Пълната дигитализация на банката помага целият процес по откриване на сметки да става онлайн - през телефона и без такса за превод между собствени сметки.

Какво още трябва да знаем за депозитите в ПроКредит Банк?

  • Лихвените проценти са фиксирани за целия срок на депозита.
  • Натрупаната лихва се изплаща ежемесечно по разплащателна сметка, която се открива заедно с откриването на самия депозит.
  • Средствата по депозитните сметки са гарантирани съгласно Закона за гарантиране на влоговете.

За всички, които искат да спестяват, но не знаят как да го направят, заедно с ПроКредит създадохме наръчник със съвети.

Депозити ПроКредит банк Урок за начинаещи: Как да се научим да спестяваме?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024