Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert Снимка: © Getty Images

Две събития от последните дни в съседна Сърбия показаха как хората и политиците в една държава могат да живеят в два напълно различни свята.

Президентът Александър Вучич вся смут с публикация, че предстоят тежки дни за страната и че едва ли не е застрашена националната ѝ сигурност.

По-плашещото в случая е, че той заговори за тези опасности, докато в страната наистина се случва нещо, което всички се надяват да няма трагична развръзка.

Вече повече от денонощие във всички социални мрежи, всички сайтове и новинарски емисии се говори само за издирването на изчезнало двегодишно момиченце от град Бор (от другата страна на Видин).

За първи път е задействана системата AMBER Alert, която дава възможност органите на реда да изпращат информация до всички потребители на Facebook в радиус от 200 км от локацията на изчезване.

За малката Данка Илич говорят всички - телевизиите се включват на живо.

Изчезването на момичето измести обичайната водеща тема: какво е правил, с кого се е срещнал, кого е похвалил и от кого се е оплакал президентът на страната Александър Вучич.

За да влезе отново в медиите, той задейства свой собствен AMBER alert - не чрез Facebook, а чрез Instagram, където обикновено е най-активен.

В профила си BuducnostSrbijeAV (Бъдещето на Сърбия) късно във вторник, 27-и март, без никаква връзка със случващото се в страната, Вучич публикува доста стряскащо на пръв поглед послание:

"Предстоят тежки дни пред Сърбия. В този момент не ми никак лесно да кажа какви бяха новините през последните 48 часа. Директно са застрашени националните ни интереси - на Сърбия и на Република Сръбска. В следващите няколко дни ще запозная гражданите на Сърбия с всички предизвикателства, които са пред нас. Ще трудно, по-трудно от когато и да било. Ще се борим. Сърбия ще победи".

Нито дума повече, никакви уточнения, брифинг за медиите, повечето от самите медии - от обществените до опозиционните също само публикуват "изявлението" му без никакъв допълнителен коментар.

В мистериозното съобщение някои видяха връзка с провелото се вече заседание на Съвета по сигурността след атентата в Москва миналата седмица и разполагането на допълнителни полицаи в столицата и други градове.

Самият Вучич вече заяви, че засиленото полицейско присъствие, особено в молове и на стадиони, е срещу "всеки, който иска да застраши страната ни", като обясни че, това се отнася особено за онези, които са дошли, бягайки от война.

Според други обаче обяснението е по-различно и е свързано повече със случващото се в съседна Босна и Херцеговина и по-точно в Република Сръбска и периодичните заплахи на нейния президент Милорад Додик да обяви независимост и след това да се присъедини към Сърбия.

Каквото и да стои зад думите на Вучич обаче, те съвсем не са прецедент. В свой репортаж телевизия Nova припомня, че подобни заплахи той отправя вече 10 години.

"Всеки път, когато се появи някаква външнополитическа пречка, той се появява в публичното пространство и казва, че ни чакат тежки дни. И така от 2015 година досега."

Архивите помнят и още нещо: в друга наистина тежка ситуация преди няколко години Вучич сам влезе в преспите, за да спасява малки деца, а в проправителствените медии излизаха заглавия: "Вучич спасява деца в снега, докато от опозицията пият кафе пред телевизора".

Преди почти 10 години отново за нуждите на собствения си пиар, сръбският президент организира спасителна акция, която завърши с трагедия.

През 2015 военен хеликоптер е изпратен да докара бебе в тежко състояние от град Нови Пазар в столицата Белград. При кацането той се разбива, по-късно Вучич поема отговорност, но отрича операцията да е била организирана за "политически цели".

В сегашната ситуация с изчезналото дете може би дори е по-добре, че президентът, който е взел на ръчно управление цялата държава, не се намесва.

Но вместо да заплашва и да твърди, че е застрашена националната сигурноста на страната, този път можеше просто да замълчи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Политика

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024