Заплатите и инфлацията забавят ръста си в края на годината, показва прогноза на "Уникредит Булбанк" Снимка: © Getty Images

Ръстът на заплатите ще се успокои догодина в резултат на намаляващата инфлация. Прогнозата е на икономистите от "Уникредит Булбанк".

Според макроикономическия анализ реалните възнаграждения са отбелязали най-силния си годишен ръст през първото тримесечие на 2024 г., но той ще се успокои през 2025г. Причината за това ще е намаляващата инфлация, която през ноември и декември (когато обичайно се предоговорят заплатите) се очаква да достигне до най-ниската точка от около 2.5% на годишна база.

Очаква се средната инфлация на потребителските цени да спадне до 2.9% през 2024 г., което е с 0.2 процентни пункта по-ниско от прогнозата, която направихме преди три месеца. По-ниските цени на храните и енергията отчетени през последните три месеца от 2024 г. са основната причина за понижаването на прогнозата ни за инфлацията, се посочва в прогнозата.

Според анализа растежа на Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ще се ускори до 2.5% през 2024 г. и до 3.1% догодина (от 1.8% през 2023 г.)

Запазването на прогнозата за ръста на икономиката сега се дължи на очаквания за по-силен ръст на частното потребление, на фона на по-силното от очакваното преди три месеца нарастване на реалния ръст на заплатите и кредитирането на домакинствата. Последното, според икономистите, ще бъде компенсирано от по-слаб положителен принос към растежа на БВП от инвестициите.

Политическата несигурност ще е в основата на забавянето на инвестициите в частния сектор, като в същото време ще забави прилагането на практика на структурните мерки необходими да се ускори усвояването на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и оттук за увеличаване на инвестициите на публичния сектор. Конкретната прогноза на Уникредит е, че до края на 2025 г. ще бъдат получени три транша от ПВУ в сравнение с четирите, предвидени в предишната прогноза изготвена през април.

В последния анализ икономистите остават оптимисти за изпълнението на критерия за инфлация от България за влизане в еврозоната през последното тримесечие на настоящата година и прогнозират, че страната ще поиска извънреден конвергентен доклад, който да отвори пътя за приемане на еврото през следващата година.

Подготовката за пълноправното членство на България в еврозоната по отношение на законодателството, свързаността на ИТ системите и логистиката на прехода към банкноти и монети в евро е в своята финална фаза. В същото време, политическата и институционална подкрепа за влизането на България в еврозоната остава много солидна на ниво ЕС. Според местните и европейските власти, приемането на еврото по-късно през следващата година е технически възможно, въпреки че никога досега не е правено, е посочено още в анализа.

Прогнозата в основния сценарий на УниКредит е, че поддържането на фискална дисциплина ще остане приоритет и на следващото правителство и съответно икономистите на банката не виждат големи рискове бюджетният дефицит да надхвърли 3% БВП.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ са поискали среща с Румен Радев, за да "обсъдят актуалната политическа обстановка"

Това става ясно от публикация в профилите им в социалните мрежи.

18:58 - 14.07.2024
Важно днес

Илхан Кючук: Дълбочината на кризата в ДПС предполага много по-силно оперативно участие на Доган

Кючук отхвърли спекулациите, че е сред "подготвяните" за нов лидер начело на Движението с думите, че "това не седи на дневен ред".

18:01 - 14.07.2024
Живот

Принцесата на Уелс се появи на Уимбълдън за финала на мъжкия тенис турнир

Това е втората ѝ публична поява след операцията на корема и поставената диагноза рак по-рано тази година. 

16:27 - 14.07.2024
Важно днес

Затвориха автомагистрала "Хемус" в посока Варна – Шумен заради пожар

Видимостта в района е силно затруднена.

15:52 - 14.07.2024
Важно днес

Арестуваха американския рапър Уиз Калифа след концерт в Румъния

Срещу него вече има повдигнато обвинение за незаконно притежание на "високорискови наркотични вещества".

15:17 - 14.07.2024
Живот

Холивудският актьор Еди Мърфи се венча за дългогодишната си годеница Пейдж Бътчър

Това е вторият брак за Мърфи и първият за Бътчър.

14:42 - 14.07.2024
Важно днес

Може ли Хасан Азис да е следващият лидер на ДПС? Спекулациите се засилват

Хасан Азис е член на централното ръководство на ДПС - именно Централното бюро трябва да реши какво ще се случи с поисканите от Ахмед Доган оставки.

13:36 - 14.07.2024
Важно днес

Български партии реагираха след стрелбата срещу Доналд Тръмп

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп беше прострелян в ухото по време на предизборен митинг в събота.

12:46 - 14.07.2024
Важно днес

Буря отмени най-големия музикален фестивал в Словакия, има ранени. Вижте хронологията

На фестивала, който се провежда близо до летище Тренчин в северната част на страната, са присъствали близо 30 000 души.

11:18 - 14.07.2024