Заплатите и инфлацията забавят ръста си в края на годината, показва прогноза на "Уникредит Булбанк" Снимка: © Getty Images

Ръстът на заплатите ще се успокои догодина в резултат на намаляващата инфлация. Прогнозата е на икономистите от "Уникредит Булбанк".

Според макроикономическия анализ реалните възнаграждения са отбелязали най-силния си годишен ръст през първото тримесечие на 2024 г., но той ще се успокои през 2025г. Причината за това ще е намаляващата инфлация, която през ноември и декември (когато обичайно се предоговорят заплатите) се очаква да достигне до най-ниската точка от около 2.5% на годишна база.

Очаква се средната инфлация на потребителските цени да спадне до 2.9% през 2024 г., което е с 0.2 процентни пункта по-ниско от прогнозата, която направихме преди три месеца. По-ниските цени на храните и енергията отчетени през последните три месеца от 2024 г. са основната причина за понижаването на прогнозата ни за инфлацията, се посочва в прогнозата.

Според анализа растежа на Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ще се ускори до 2.5% през 2024 г. и до 3.1% догодина (от 1.8% през 2023 г.)

Запазването на прогнозата за ръста на икономиката сега се дължи на очаквания за по-силен ръст на частното потребление, на фона на по-силното от очакваното преди три месеца нарастване на реалния ръст на заплатите и кредитирането на домакинствата. Последното, според икономистите, ще бъде компенсирано от по-слаб положителен принос към растежа на БВП от инвестициите.

Политическата несигурност ще е в основата на забавянето на инвестициите в частния сектор, като в същото време ще забави прилагането на практика на структурните мерки необходими да се ускори усвояването на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и оттук за увеличаване на инвестициите на публичния сектор. Конкретната прогноза на Уникредит е, че до края на 2025 г. ще бъдат получени три транша от ПВУ в сравнение с четирите, предвидени в предишната прогноза изготвена през април.

В последния анализ икономистите остават оптимисти за изпълнението на критерия за инфлация от България за влизане в еврозоната през последното тримесечие на настоящата година и прогнозират, че страната ще поиска извънреден конвергентен доклад, който да отвори пътя за приемане на еврото през следващата година.

Подготовката за пълноправното членство на България в еврозоната по отношение на законодателството, свързаността на ИТ системите и логистиката на прехода към банкноти и монети в евро е в своята финална фаза. В същото време, политическата и институционална подкрепа за влизането на България в еврозоната остава много солидна на ниво ЕС. Според местните и европейските власти, приемането на еврото по-късно през следващата година е технически възможно, въпреки че никога досега не е правено, е посочено още в анализа.

Прогнозата в основния сценарий на УниКредит е, че поддържането на фискална дисциплина ще остане приоритет и на следващото правителство и съответно икономистите на банката не виждат големи рискове бюджетният дефицит да надхвърли 3% БВП.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

"Сивият вълк" на голмайстора на Турция предизвика дипломатически спор с домакините на Евро 2024

Скандалите на Европейското по футбол не спират

17:32 - 04.07.2024
Живот

Женският цикъл - по-добре да не го споменаваме

Защото е важно да говорим: dm поставя на фокус женското здраве с нова осведомителна кампания

14:17 - 04.07.2024
Политика

Изпуснат полет прерасна в политически скандал в Гърция

Управляващите изгониха свой депутат заради агресия на летище

14:00 - 04.07.2024
Важно днес

Пеевски изгуби още един глас - Ердуан Мехмед се е отрекъл от вота си "за" кабинет на ГЕРБ

Депутатът от ДПС-Пловдив също отказва да следва решенията на Делян Пеевски

13:07 - 04.07.2024
Живот

Да заредиш хладилника, докато седиш на дивана

7 предимства на онлайн супермаркетите

12:54 - 04.07.2024