Започна махането на част от оградата на пустеещата къпалня „Мария Луиза“ Снимка: © Screenshot, bTV

Днес започна премахването на оградата на 12 дка от територията на лятната къпалня „Мария Луиза“ в Борисовата градина в София.

Територията се намира близо до „Маймунарника“ и столичния колодрум. На мястото присъстват кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков и главният архитект на София Здравко Здравков.

Фандъкова заяви, че след отстраняването на огражденията, 12-те декара ще бъдат почистени, облагородени и присъединени към лесопарковата част на Борисовата градина.

"Направихме подробен правен анализ на цялата територия и след това кметовете на районите, на чиято територия попадат, имаха задачата да ги актуват като общински. Така стана ясно, че тези 12 дка не са били обект на апорта, направен за къпалнята "Мария Луиза" и дружеството-собственик постави ограда по имотните си граници", написа Фандъкова в профила си във Facebook.

До момента пространството беше оградено като част от „преобладаващо частния имот с къпалнята „Мария Луиза“.

„Вече имаме актове за общинска собственост и ще махаме оградата“, обяви Трайков през януари т.г.

Тогава се разбра, че става дума за 2 акта за общинска собственост, които са вписани в имотния регистър през октомври 2020 г.

Къпалнята "Мария Луиза" се състои от голям спортен басейн, четири по-малки басейна, съблекални и други съоръжения и заема имот с площ близо 35,3 дка. Комплексът бе оставен да се саморазрушава. От 2003 г. насам Столична община е миноритарен собственик в дружеството "Парк Мария Луиза" АД чрез общинската фирма "Софийски имоти", което държи 41.96% от собствеността.

Останалите 58.04% си поделят фирмите - "Карплеон" ЕООД и "Юромарк асет мениджмънт" ООД. "Юромарк асет мениджмънт" се свързва с бизнесмена Румен Гайтански, по-известен като Вълка. "Карплеон" пък е собственост на американското дружество Carpleon. Според слухове тя също се контролира от Гайтански.

През март 2020 г. общината възложи на своята фирма "Софинвест" да изготви пазарна оценка на терена, върху който е изградена къпалнята с прилежащите към нея сгради и съоръжения. Оценителят трябваше да изчисли и цената на дейностите, които биха позволили възстановяване на работата на съоръжението като къпалня.

В началото на 2021 г. обаче се разбра, че през изминалите минимум 10 месеца „Софинвест“ не е работила изобщо по изготвянето на пазарната оценка и дори не е влязла в имота. Като причина бе посочено, че възложителят не е осигурил достъп до обекта, който от своя страна трябвало да бъде осигурен от собственика на имота.

Лятната къпалня "Мария Луиза" е открита преди 80 години - на 6 юли 1939 г., в Борисовата градина в София. Tя е строена в продължение на две години и заема около 40 хил. кв.м от градския парк.

Съблекалните са били разположени в два атриума, за жени и мъже, свързани веднъж при входа чрез служебните помещения и втори път по-долу чрез кафе-ресторанта. От съблекалните и кафе-ресторанта се е отивало към басейните през създадените поради неравния терен обширни тераси.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Володимир Зеленски е Личност на годината на Time за 2022 г.

"Духът на Украйна" също е почетен в годишната класация на списанието

15:52 - 07.12.2022

Какво търси България в Google през 2022 г.: Украйна, Ергенът, Путин и още

Руският президент Владимир Путин е най-търсената личност от българските потребители в Google през 2022 г.

15:12 - 07.12.2022

"Цупенето трябва да спре": Защо Роналдо остава на резервната скамейка в Катар

37-годишният футболист получи урок по приличие от треньора на Португалия

14:37 - 07.12.2022

Работата на актьора над себе си. И на пиара върху нас

Сериозно ли е да сравняваме заслугите на PR-а на Народния театър със заслугите на неговите творци?

14:09 - 07.12.2022

САЩ одобриха продажбата на танкове M1A1 Abrams на Полша в потенциална сделка за 3,75 млрд. долара

Ако сделката бъде осъществена, Полша ще разполага с по-голям танков флот от Франция, Германия или Великобритания

14:03 - 07.12.2022

Руският митрополит и Митрофанова се оказаха гости на Симеон Сакскобургготски във Врана

Докато хората протестираха пред руската църква в София

13:12 - 07.12.2022

Асен Василев иронизира "полета на гълъба" след критики на Донев към ПП

Донев определи като PR-фокус настояването на ПП за изслушването му за Шенген

12:45 - 07.12.2022

Китай смекчи някои от най-тежките си Covid мерки

Промените след протестите продължават

12:37 - 07.12.2022