Започва регистрацията на партиите за изборите на 9 юни

Централната избирателна комисия ще започне регистрацията на партиите и коалициите, които искат да участват на изборите на 9 юни.

Едновременно ще се приемат регистрации и за предсрочните избори за 50 Народно събрание, и за участващите в Европейските избори.

Партиите трябва да представят подписка с най-малко 2500 имена на избиратели и техните ЕГН, които ще се проверят от ГРАО.

Една подписка ще може да се представи и за двата избора, но заради по-особените условия при вота за Европарламент, участниците в списъка трябва да имат правото да гласуват и за евродепутати.

  • Право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.
  • Право да избират членове на ЕП от Република България имат и всички граждани на друга държава - членка на ЕС, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България, живели са най-малко през последните три месеца в България или в друга държава - членка на ЕС, и не са лишени от правото да избират в държавата членка, на която са граждани.

Крайният срок за подаване на документите е 24 април.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024