Заради Австрия: Нарочните проверки, които блокираха над 100 камиона на "Дунав мост" Снимка: © Getty Images

Агенция "Митници" и големите транспортни компании се оказаха в конфликт заради нововъведени засилени проверки по сухопътните гранични пунктове, на фона на отказа на Австрия да пусне България като пълноправен член на Шенген.

Над 100 камиона, които са натоварени със стока за износ именно към Австрия, бяха спряни за няколко дни на ГКПП "Дунав мост" и не им се позволяваше нито да се върнат, нито да продължат, докато не бъдат подложени на пълен митнически контрол.

Едва след лични разговори от Камарата на автомобилните превозвачи с министъра на финансите Асен Василев камионите са пуснати да вървят.

От бранша твърдят, че всеки ден забавяне в транспорта им струва по 400 евро на камион.

Агенция "Митници" публикува свое обяснение, от което става ясно, че мотивите за мярката имат пряка връзка с двусмислената позиция на Австрия за българското членство в Шенген.

Митниците са започнали да правят засилени проверки на "стоки и товари, пътуващи от и до Австрия".

"Проверките са в изпълнение на ангажимента за засилен контрол по сухопътните граници, поет от България и Румъния към Австрия в подписания Анекс към решението за присъединяване на двете страни към Шенген", се казва в информацията.

За 6 дни са извършени над 7200 на различни видове превозни средства, включително и на транзитно преминаващите през България. Проверявани са не само ремаркетата, но и кабините на товарните автомобили, както и леки коли и автобуси.

  • "В рамките на проверките за първите шест дни на годината, в нарушение на митническото и акцизното законодателство са установени близо 120 000 къса цигари и 5,5 кг. тютюн, над 340 литра алкохол, 800 литра моторни масла, 1500 кг прах за пране, 5429 електрически инструменти, 10 500 детски играчки и 110 парфюмерийни продукта. Всички изброени стоки са задържани при опит за внос в страната или при транзитни превози към Западна Европа", съобщават от Агенция "Митници".
  • Нарушения са засечени и в обратната посока, от Австрия към Турция. Засечени били над 61 000 артикула без надлежно деклариране - сред тях електронни наргилета и пълнители, ветеринарни лекарства и очила.
  • Заловени са и 6 сирийски граждани, прекарвани с микробус в района на ферибота от Видин до Калафат.

"По предварителни данни лицата са превозвани в посока Австрия", се казва още в информацията.

Проверките по границите ще продължат по всички ГКПП до сухопътното ни присъединяване на страната ни към Шенген, след което контролът ще остане само на външните граници на ЕС към Турция и Сърбия, се казва в съобщението на Агенция "Митници".

"По този начин да накажат австрийски фирми да не си получат стоките, но те наказват превозвачите, защото ние сме длъжни да доставим стоката и плащаме неустойки", казва пред Нова ТВ Петко Ангелов от Камарата на автомобилните превозвачи.

Новината за засилените проверки стигна и до австрийската преса.

Der Standard цитира данните на Агенция "Митници", като посочва, че спиранията по границите ще продължат до влизането на България в Шенген.

Австрия не разреши на страната и на Румъния да станат пълноправни членове, като допусна вдигане на ветото само за въздушните и морските граници, и то под условие: увеличаване на присъствието на служители от Фронтекс по граничните пунктове, по-голямо финансиране от ЕК за наблюдение по външната граница с Турция и приемане на хора, търсещи убежище в Австрия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024