Инспекторатът към ВСС даде на НАП магистрат, близък до Нотариуса Снимка: © Булевард България

Инспекторатът към Висшия съдебн съвет е изпратил сигнал до приходната агенция и антикорупционната комисия за значителни разлики между приходите и разходите на магистрат, който е близък до съдружник на убития Мартин Божанов - Нотариуса.

За подадения сигнал съобщи по време на заседание на временната парламентарна комисия за проверка на фактите, свързани с дейността на Божанов, съдебният инспектор Теодора Точкова.

"Магистратът е близък до съдружник на Мартин Божанов, с когото са ползвали един и същ офис. На магистрата е извършена и проверка за почтеност", обяви Точкова. Но не каза име и не даде повече подробности.

Обясни само, че от имуществената декларация на неназования магистрат се виждало, че разходите за имоти, кредити, лизинги на коли и др. многократно надхвърляли приходите.

Казаното от Точкова може да се отнася до отстранената ръководителка на Софийската районна прокуратура Невена Зартова. Зартова е приближена до един от адвокатите (бивш съдия), който е от тесния кръг на сътрудниците на Нотариуса - Велимир Атанасов.

Преди това Точкова каза, че инспекторатът към ВСС се е самосезирал по медиийни публикации за това оказвано ли е влияние "от лице, близко до Мартин Божанов, върху прокурор от Софийската районна прокуратура".

От думите на инспектора стана ясно, че се проверяват 10 съдии и прокурори, за които в медийни публикации се твърди, че са с неприемливо поведение. При техните имуществени декларации обаче нямало разлики между доходите и разходите.

Точкова обясни, че дали наистина е имало такова поведение е почти невъзможно да се провери, защото "това не става пред свидетели, а на четири очи, когато няма свидетели, няма и писмени доказателства."

"В голямата си част българските магистрати са почтени хора. Те изпълняват служебните си задължения отговорно и е обидно заради няколко представители на съдебната власт всички магистрати да се поставят под общ знаменател", каза тя, но отказа да посочи с имената им магистратите, които уронват престижа на съдебната власт.

Тя се мотивира, че докато тече проверката по тези случаи и шест месеца след това информацията остава служебна тайна.

Освен Точкова, на изслушване във временнта комисия са още бившият ръководител на закрития специализиран съд Георги Ушев и прокурорът от Софийската районна прокуратура Константин Сулев. Последният е подсъдим за длъжностно престъпление заради работата си по аферата "Осемте джуджета".

За разлика от предишното заседание, когато нито един от извиканите главни прокурори не се яви на изслушването, сега повечето поканени дойдоха, но се оказа, че комисията няма кворум - част от депутатите не се бяха явили. Въпреки това председателят на временния орган в парламента - Никола Минчев (ПП-ДБ), заяви, че заседанието да се проведе.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024