Заради русофилско шествие в София прокуратурата сезира вътрешния министър Снимка: © Screenshot

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на вътрешните работи заради проруско шествие, което ще се проведе в центъра на София в събота.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова е получила информация за събитието в две писма - едно от общинските съветници на "Демократична България" и друго - от представители на партия "Код". В тях се посочва, че проявата може да е насочено към "насилствено изменение на конституционния ред и териториалната цялост на страната". На база изложената информация Фандъкова е сезирала прокуратурата.

За писмото на "Демократична България" се разбра още преди няколко дни, когато общински съветници от ДСБ изразиха безпокойството си от планираното провеждане на проруския митинг, който се организира под надслов "Ние не сме неутрални! Ние сме за Русия! Победата е наша".

"Убедени сме, че не бива да се допускат терористични призиви и изяви в центъра на европейска София. Също така, при вероломната агресия на Русия срещу независима Украйна и избиването на народа ѝ, в момент, в който жени и деца са принудени да бедстват без светлина и топлина, е недопустимо "празнично шествие" и подкрепа за убийците", пишат от ДБ в писмото си до кмета на столицата.

От ВАП посочват, че са извършили проверка относно предоставената информация и съгласно разпоредбите за правата на гражданите и опазването на обществения ред, те изпращат информацията и до Министерството на вътрешните работи.

Шествие от сградата на президентската институция до Народното събрание все пак се е провело. БНТ впоследствие съобщи, че Фандъкова е издала заповед за прекратяването му, защото Столичната община не е била предварително уведомена от организаторите за събитието, както изисква законът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023