Нови два смъртни случая в България вследствие на коронавирус Снимка: © Getty Images

17:30 ч. - Нови два смъртни случая в България вследствие на коронавирус

В днешния ден бяха установени още два смъртни случая на Covid-19 у нас, обяви Националният оперативен щаб. В болница „Проф. Иван Киров“ е починал 95-годишен мъж, който е страдал от артериална хипертония и аортна склероза. В "Пирогов“ е починала жена на 73 г. Пациентката е страдала от хронична обструктивна белодробна болест, хронична дихателна недостатъчност. Била е и с карцином на бял дроб, предаде щабът. Общият брой на смъртните случаи у нас е 54.

Потвърдените случаи на COVID-19 са общо 1188. През днешния ден са доказани още 17 нови случая, като два са в област София, а 15 - в област Плевен. Лабораториите продължават да работят.

282 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. Пациентите, които са в интензивни отделения и клиники, са 41.

Към 24 април, 17.00 часа, регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 33; Бургас – 43; Варна – 26; Велико Търново – 17; Видин – 50; Враца – 3; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 35; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 21; Перник – 10; Плевен – 94; Пловдив – 43; Русе – 10; Силистра – 3; Сливен – 35; Смолян – 33; София – 625; Стара Загора – 32; Хасково – 15; Шумен – 4, Ямбол – 6.


16:10 ч. - МАСКИТЕ ОСТАВАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ДО 13 МАЙ

Носенето на предпазни маски или други средства за покриване на носа и устата остава задължително до края на извънредното положение.

Срокът по досегашната заповед на здравния министър Кирил Ананиев трябваше да изтече на 26 април (неделя). От министерството обаче са решили да удължат задължението за маски на закрити и открити публични места заради увеличаващия се брой на случаите на коронавирусна инфекция в страната.

Поставянето на защитна маска при посещение на обществени места намалява епидемиологичния риск от заразяване с новия коронавирус, както за лицето, носещо маската, така и за околните. Наличните до момента научни данни свидетелстват, че вирусът се задържа дълго време върху метални, пластмасови и стъклени повърхности – по тази причина, носейки маска, гражданите ограничават до минимум възможността да се заразят, се казва в съобщението на МЗ.


8:11 ч. ЗАРАЗЕНИТЕ МЕДИЦИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ ВЕЧЕ СА 124 - 11% ОТ ВСИЧКИ СЛУЧАИ

На редовния сутрешен брифинг в Министерски съвет ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски съобщи, че за последното денонощие има 34 нови случая на заразени с Covid-19 медицински служители.

Общият им брой вече е 124, което е 11% от всички болни в страната. Осем от новите случаи са във видинската болница, където преди седмица бе затворено неврологичното отделение.

Изследвания на професора по медицина, епидемиология и обществено здраве в "Станфорд" д-р Джон Йоанидис показват, че замърсяването на болничната среда е един от най-големите причинители на масовото разпространение на Covid-19.

"Би трябвало да се опитваме да държим далеч от болниците хората, които проявяват симптоми на Covid-19, освен ако симптомите им не са толкова сериозни, че да се нуждаят от медицинска помощ. Мисля, че в много от най-тежко ударените градове хората са се събирали в болниците от страх и паника. Затова болничната среда се е замърсила сериозно, което е довело до болнично предаване на инфекцията", казва той.

През последните 24 часа отбелязваме нов рекорден ръст на случаите в България, като са открити 90 - покачване с 8.3% спрямо предишния ден. Така общо засегнатите лица на територията на държавата вече са 1 171, от които 890 активни.

Ето как са разпределени новите случаи по области: София - 29, Видин - 18, Плевен - 12 (9 в завод "Мизия" и 3 контактни), Благоевград 11, Кюстендил - 5, Сливен - 5, Русе - 3, Ямбол - 2, Бургас, Велико Търново, Перник, Пловдив, Враца с по 1.

Има също и 10 нови заразени деца - в Благоевград 3, в София - 2, Видин - 2, Кюстендил, Перник и Бургас по 1. При тях болестта протича леко, но с продължително заразоносителство - едно от първите засегнати деца вече над 30 дни не може да изчисти вируса.

Има трима нови излекувани, което прави общия им брой 193 - 16.5% от всички заразени. Смърните случаи за изминалото денонощие са два - мъж на 71 година в "Александровска" и жена на 85 години в "Пирогов", като и двамата са имало множество придружаващи заболявания. Общо починалите вече са 52 - 4.4% от всички заразени.

В болница са настанени 270 болни, от които 37 са в интензивни отделения.

Ген. Мутафчийски заяви още, че има повишаване в броя на проведените тестове, като през последните 24 часа те са били над 1000.

"Всъщност големите новозаразени групи са в тези огнища, които изследваме. Повечето от останали случайни тестове, които се правят, са отрицателни - например на двеста намираме един положителен."

Началникът на ВМА отдаде ръста на новите случаи на Великденските празници. Потвърден и е първи случай на повторно заразяване на жена от Велико Търново след две отрицателни проби.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024