Защо британски острови искат автономия, но като част от Норвегия Снимка: © Getty

Островите Оркни - част от Шотланция, обсъждат варианти да поискат нов статут на самоуправляваща се територия и дори обмислят опция да напуснат Обединеното кралство за сметка на Норвегия. Британските медии съобщават, че местният съвет, който управлява тази шотландска област, е решил да проучи „алтернативни форми“ за статута на територията.

Лидерът на съвета на Оркнейските острови Джеймс Стокан направи предложение за изследване на „скандинавските връзки“ на архипелага разположен до северния бряг на Шотландия, както и за разглеждане на структурите на управление на други зависими от британската корона острови - Гърнси, Джърси и Ман.

Архипелагът Оркни е под норвежки и датски контрол от 9-ти век до 1472 г., когато е даден на Шотландия като гаранция за зестрата на Маргарет Датска при брака ѝ с крал Джеймс III от Шотландия. Пред BBC по този повод Стокан казва: „Били сме част от скандинавското кралство много по-дълго, отколкото от Обединеното кралство". По думите му хората често го питали "кога ще си върнем зестрата", говорят и за дълбоките културни връзки, които съществуват между тях и норвежците. Сега според него е моментът "да проучим какво е възможно“, на фона на обвинения, че управляващите в Единбург и Лондон са "провалили" островите като отпускат оскъдно бюджетно финансиране за сметка на други територии като Шетланд и Западните острови.

Докладът, който трябва да бъде разгледан от местния съвет, споменава Фарьорските острови, самоуправляваща се територия на Дания в Северно море.Подобни идеи за нов статут на архипелага, чиято обща площ е малко под 1000 кв. км, а населението по последни данни - малко над 20 000 души, е имало и преди. За последно темата е била повдигана покрай дискусиите за провеждане на референдум за независимост на Шотландия - тема, която отново стана актуална след "Брекзит".

Дискусиите по темата тепърва се възобновяват, но така и така всяка подобна промяна на статут минава през цяла поредица от действия - петиции, провеждане на референдуми, промени в законодателството, в това число и в Уестминстър. В местния съвет на Оркни дискуция по предложението ще се проведе във вторник идната седмица. Стокан дава и примери защо смята, че островите са недооценени и недофинансирани от Единбург и Лондон: „Знаем, че сме допринесли през последните 40 години (за бюджета и икономиката на Обединеното кралство - б.р.) чрез петрола от Северно море. Дивидентът, който получаваме обратно, не е достатъчен, за да продължим“, каза той. И призова съветът да подкрепи идеята му за намиране на нови начини Оркни да получи по-голяма финансова сигурност и икономически възможности.

Правителството на Обединеното кралство заяви, че предоставя 2,2 милиарда британски лири годишно за изравняване на стандарта в различни региони и различни общности. От тях 50 милиона британски лири се отделят за стимулиране на икономическия растеж на шотландските острови, след които е и архипелагът Оркни.

Говорител от Лондон каза: „Ние винаги ще бъдем по-силни заедно като едно Обединено кралство и нямаме планове да променяме споразумението за прехвърляне“. Представител на шотландското правителство добави пред BBC, че е „отдадено на подкрепата на островните общности“.

През 2019 в местна класация островите Оркни са обявени за най-добро място за живеене в Обединеното кралство, а в предишни години са начело на класацията в Шотландия. На архипелага се намира базата на кралския флот в Скапа Флоу, която изиграва важна роля в Първата и Втората световна война. Тя е затворена през 1957 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024