Защо дистанционните топломери и водомери за топла вода станаха задължителни

Скоро да сте си задавали въпроса ,,Защо дистанционните топломери и водомери за топла вода станаха задължителни?". Краткият отговор е: за да се премине на месечни сметки за парно и топла вода, без изравнителна. Така своевременно може да се следи потреблението си и да бъде пестена енергия.

За да няма изравнителни сметки през лятото в топлофицирани градове като София е необходим месечен отчет на уредите за топлинно счетоводство, в това число и водомера за топла вода. Без този отчет няма как да се изготви коректна индивидуална сметка.

До навлизането на пазара в България на дистанционните разпределители, топломери и водомери обаче, физическият отчет всеки месец бе невъзможен заради необходимостта това да се случва във всеки дом, в един и същи ден. С дистанционните уреди това вече е възможно. Те могат да бъдат отчитани по всяко време, без достъп до жилището и чакане на отчетник. Затова законът вече изисква до 2027 г. всички инсталирани уреди за топлинно счетоводство в имотите на клиентите да са с дистанционен отчет.

„Когато всички уреди, в това число и водомерът за топла вода, са за дистанционни отчитане (с решение на етажната собственост) се преминава към месечни сметки без изравнителна, което помага за реализиране на икономии в домакинствата и за по-висока енергийна ефективност“, коментира Милена Стоянова, управител на "Техем", водещата фирма за топлинно счетоводство у нас.

Както е регламентирано и в Закона за енергетика, клиентите трябва да съгласуват избора на дистанционни уреди с топлинния счетоводител, който обслужва сградата, за да се гарантира последващия дистанционен отчет и изработване на месечна сметка.

От общо 1 милион уреди за топлинно счетоводство techem, монтирани в България, 680 хиляди са вече с дистанционно отчитане. От тях 570 хиляди са разпределителите по радиаторите, които се отчитат от дистанция и 90 хиляди са дистанционни водомери за топла вода.

„Изборът на клиентите е еднозначен. Те се доверяват на системата за дистанционен отчет“, казва още Милена Стоянова, управител на Техем.

Цената на водомер за топла вода с дистанционен отчет на "Техем" е 130 лв. с включен ДДС.

,,Топлинното счетоводство вече е по-лесно и удобно. Всички услуги, за които до момента потребителите на централно отопление трябваше да търсят топлинния счетоводител, вече са в … джоба им.", споделят от "Техем".

Чрез новия клиентски портал на компанията, потребителите на водещата фирма за топлинно счетоводство у нас, могат да получават всякаква информация дигитално.

techem

,,Без усилия, без посещения в офис или обаждания, всеки потребител може да провери сметката си, графика кога ще бъде отчетен, да заяви монтаж на дистанционен водомер и/или разпределител, както и да поиска допълнителен отчет на уредите в имота си или корекция на сметката.", добавят от "Техем".

Ако човек има нужда от справка или е необходимо да подаде сигнал, също може да го направи през портала. Чрез системата може да се проследява статуса на документа, като има възможност и за бърз отговор.

За какво да внимаваме, когато избираме дистанционен водомер за топла вода


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024